Politie houdt supporters Ajax, Feyenoord en Fortuna uit elkaar

Bijna achthonderd politiemensen hebben gisteren rond de bekerfinale Ajax en Fortuna Sittard in het Feyenoordstadion supporters uit Sittard, Amsterdam en het ontvangende Rotterdam uit elkaar gehouden.

Voor en na de wedstrijd zijn in totaal negentien personen gearresteerd, waarbij messen, stadionstoeltjes en een volgens de politie `opruiend' Ajax-clubblad in beslag zijn genomen.

Vanaf drie uur gistermiddag arriveerden ruim zesduizend Ajaxsupporters op het NS-station Rotterdam Stadion.

Via een ruim driehonderd meter brede corridor van manshoge zwarte schermen werden zij onder het toeziend oog van de mobiele eenheid naar het stadion begeleid. Een kleine honderd Rotterdammers hadden zich verzameld op een spoorbrug schuin boven de aankomstplek van de Ajax-supporters, maar politie te paard ontruimde dit gebied kort voor drie uur. De Rotterdammers konden daarop alleen nog verbaal getuigen van de frustratie dat plaatsen in de Kuip een wedstrijd lang bezet werden door de Ajax-aanhang.

Aan de achterkant van het Feyenoord-stadion arriveerden vanaf 16.00 uur met bussen zevenduizend supporters van Fortuna Sittard die zich onder relatief beperkte politiebegeleiding naar het stadion begaven.

Voor de wedstrijd hield de politie in totaal twaalf supporters aan, waaronder vier aanhangers van Feyenoord.

Na afloop van de wedstrijd werden in de Kuip stoeltjes in brand gestoken. De mobiele eenheid verrichtte een kleine charge op de verzamelde Ajax-aanhang, volgens een woordvoerder om verlichting te brengen in het gedrang op weg naar het NS-station.

Behalve messen en gestolen stoeltjes heeft de Rotterdamse politie volgens een woordvoerder een exemplaar in beslag genomen van het nietofficiële clubblad de Ajax-ster. Daarin staat onder meer een vorige maand in De Volkskrant gepubliceerde foto van een agent die zijn pistool trekt om zich relschoppers van het lijf te houden tijdens het kampioensfeest van Feyenoord op de Coolsingel.

Volgens een woordvoerder van de politie werden de foto's begeleid door `opruiende taal', maar hij wil niet citeren. Justitie onderzoekt of tegen de publicatie kan worden opgetreden.