Nedlloyd dubt over bestemming verkregen geld

Nedlloyd heeft nog geen bestemming in gedachten voor het geld dat het bedrijf overhoudt aan de verkoop van het landbedrijf Europees Transport en Distributie (ETD) voor 1,175 miljard gulden aan Deutsche Post. Wanneer Brussel akkoord gaat kan de transactie binnen een maand, waarbij 12.000 medewerkers van Nedlloyd en Van Gend en Loos in dienst komen van Deutsche Post, zijn afgerond. Brussel moet eveneens nog haar fiat geven aan de verkoop van de Nedlloyd-belangen in overslagbedrijf ECT en in Martinair, dat door de KLM is gekocht.

Zijn alle transacties succesvol afgerond en de schulden betaald dan resteert van Nedlloyd een houdstermaatschappij met een redelijk gevulde kas, die nog een belang heeft van 50 procent in containerrederij P&O Nedlloyd en eigenaar is van Mammoet (zwaar transport).

Topman Leo Berndsen, die straks op het hoofdkantoor van Nedlloyd aan de Boompjes nog zo'n veertig mensen onder zich heeft, vertelde de aandeelhouders dat Nedlloyd het overgebleven geld niet zal gebruiken om P&O uit te kopen. Wel kan P&O Nedlloyd een aanvullend bedrag tegemoet zien wanneer de rederij zich versterkt door de overname van een andere rederij. Het Amerikaanase SeaLand staat in de etalage. Ook kan Nedlloyd eigen aandelen inkopen.

Nedlloyd maakte ook kwartaalcijfers bekend. Het resultaat uit gewone bedrijfsvoering verbeterde het eerste kwartaal ten opzichte van vorig jaar met 1 miljoen euro. Niettemin resteert een verlies van 12 miljoen euro (26,4 miljoen gulden).

Bij het landbedrijf (ETD) bleef het resultaat gelijk (12 miljoen euro). Mammoet boekte een positief bedrijfsresultaat van 1 miljoen euro. Het resultaat voor belasting van P&O Nedlloyd in het voor de rederij traditioneel zwakke eerste kwartaal 36 miljoen dollar (74,2 miljoen gulden) negatief.