Mag Ben Ben zijn?

,,Moet het nu echt?'' vraagt mr. E. Numann, president van de rechtbank in Den Haag, aan het slot van de zitting over de slagzin Ik ben Ben. Maar ook deze laatste poging om de telecom-concurrenten KPN en Ben dichter tot elkaar te brengen mislukt. De advocaten van de kemphanen, mr. K. Limperg en mr. K. Stöpetie, kijken elkaar eens diep in de ogen, werpen een vluchtige blik naar hun cliënten en schudden dan beiden nee. ,,Goed'', zegt Numann, ,,dan zult u het krijgen ook.'' Tijdens de Pinksterdagen buigt hij zich over de vraag of Ben met zijn slogan Ik ben Ben inbreuk maakt op de merk- en auteursrechten van KPN op de zin Ik ben KPN.

Dat het tijdens de zitting afgelopen dinsdag niet tot een schikking kwam, hoeft niet te verbazen. Beide partijen hebben in de voorafgaande weken al uitgebreid met elkaar gesproken en gebeld, maar dat heeft niets opgeleverd. Ben kan maar niet begrijpen waarom het concern van Wim Dik zich zo druk maakt. Volgens Ben is de slagzin Ik ben KPN nooit als `corporate-slogan' door KPN gebruikt en kan de zin ook niet als merk geclaimd worden. ,,Een zin die begint met `Ik ben' is natuurlijk de meest basale uitdrukking waarmee iemand zich voorstelt'', aldus Stöpetie. ,,Dat deed Lodewijk XIV al met zijn l'Etat c'est moi. Op zo'n zin rusten geen auteurs- of merkrechten. Bovendien is elke verwarring tussen de zinnen uitgesloten. Als ik zeg Ik ben Ben dan denkt toch niemand dat ik KPN ben?''

Volgens KPN-advocaat Limperg hebben Ben en zijn reclamebureau KesselsKramer de campagne van KPN echter volledig gekopieerd. ,,Is het niet toevallig dat de Ben-reclames en de slogan zijn ontwikkeld in de periode dat juist de KPN-campagne op zijn hoogtepunt was? Dat reclamebureau mag dan veel lampen voor creativiteit hebben gewonnen, hier lopen ze tegen de lamp'', aldus Limperg. De slagzin Ik ben KPN is volgens Limperg door de intensieve reclamecampagne ingeburgerd. ,,Met een nagenoeg identieke slogan doorkruist Ben nu het reclamebeleid van KPN. Ben gebruikt ook wel eens de aanduiding `Ben anders'. Ik zou zeggen `Wees anders''', aldus Limperg. Volgens Stöpetie probeert KPN alles te claimen wat los en vast zit. ,,De enige slogan die we waarschijnlijk van ze mogen voeren is `Ik wàs Ben'.'' Of Ik ben Ben mag blijven horen we 26 mei, als de rechter uitspraak doet.

    • Bas Kist