Lid van de natuur

De boffers van Hemelvaart: Jomanda en Natuurmonumenten. Zij kregen publiciteit cadeau. De bossen gun ik het meer dan het medium.

Jomanda had nog net geen gironummer kunnen melden. Verder zat alles mee. Beelden over haar nieuwe boek, haar verhuizing uit Tiel en haar plannen om internationaal op te lichten – op te stralen bedoel ik. Haar spulletjes gehoorzaamden niet aan hogere machten. Ze had een echte verhuiswagen nodig. Netwerk behandelde op woensdagavond dit medische vaudevillenummer als een Nobelprijswinnaar. Ik keek nog eens goed. Had ik niet per ongeluk op Veronica overgeschakeld? Nee, het was publieke televisie op Nederland 1.

Het verbaast me dat al die redacties geen weet hebben van het boek van psycholoog en natuurkundige Ewald Vervaet die alle beweringen van Jomanda nauwkeurig heeft nagetrokken en weerlegd. Het heeft niet mogen baten.

Bij Sonja van B&W begon Jomanda weer over die genezen hersentumor. Een oud verhaal dat Vervaet uitvoerig heeft onderzocht en doorgeprikt. Er was geen sprake van een tumor. Helaas had Sonja het niet van haar redactie gehoord. Wel wist ze dat Jomanda's radioprogramma geen 500.000 luisteraars had zoals zij beweerde maar 77.000. Sonja was tenminste sceptisch en met haar beetje kennis brak ze al door Jomanda's pr-schild. Volgens haar berekening had Jomanda zo'n 25 miljoen verdiend. ,,Geld is slijk'', reageerde het medium zenuwachtig.

Jomanda gaat naar Honduras, want haar klantenkring dunt uit. Er kwamen steeds minder mensen naar Tiel. Vervaet moet eens nadenken over een Spaanse vertaling van zijn boek. Gelukkig voor Jomanda lezen ze in Honduras even weinig als in Hilversum.

Waarom die fascinatie van televisie voor Jomanda? Is het haar bekende Nederlanderschap? Haar concurrentie als medium? Of haar beheersing van de kunst der illusie?

Later op de avond twee oude meesters van de illusie, Koost Postema en Ivo Niehe. Zij bedelden voor Natuurmonumenten. Postema presenteerde een natuurquiz voor bekende Nederlanders. Met zijn heldere dictie, de rollende r, de perfecte onderwijzerszinnen. Zou hij weer vaker moeten doen. Past beter bij hem dan het overbodige aankondigen van RVU's praatdocu's.

Ivo Niehe bezocht favoriete plekjes met bekende Nederlanders. Het zal daar druk worden de komende weken. Tv-kok Joop Braakhekke in de sneeuw bij het IJmeer en in zijn restaurant: je prroeft de natuur. Tekstschrijver Chiem van Houweninge toonde zijn huis in de vlietlanden nabij Rotterdam. Hij hoeft zich na deze uitzending geen zorgen te maken voor toeristenbussen en files voor de deur, want het huis is alleen per roeiboot bereikbaar. Het verkeer bij Hierden op de Veluwe zal wel toenemen, want daar bezocht Niehe de boerderij van topschaatser Jan Bos. Erben Wennemars was er ook bij. Bos liet de kasteelgracht zien waar hij had leren schaatsen.

Het zag er verleidelijk uit, al die beelden van Schotse hooglanders, meerkoeten en aalscholvers zonder de naburige volle parkeerplaatsen, de stoeten dagjesmensen en het bijbehorende geluid van auto's en vliegtuigen. Zo'n gironummer in beeld is een waarschuwing dat je niet objectief wordt voorgelicht. Journalist John Jansen van Galen zei dat het op zijn favoriete landgoed Heuven op de Veluwe alleen rustig is als het regent. En daar stond hij met zijn natte hoofd, bovenop een brandtoren. Als het stort, lijkt Nederland niet vol. De natuurminnaar grijpt zijn kans op slechte dagen. Jammer genoeg schuilen de dieren dan wél. Als u 35 gulden contributie betaalt, komt daar misschien verbetering in. De voorzitter rust niet voor heel Nederland lid is van de natuur. Maar zodra het leuk wordt, komt er een hek met een bordje voor. Dan mag je alleen met gids naar binnen, weer in een groep. Zo'n cameraploegje is klein en de verfilmde wandelaar is alleen. De meeste natuur is dus te zien in de huiskamer onder het opgewekte stemgeluid van Niehe. Heel onderhoudend. Wat is ons land toch mooi.

    • Maarten Huygen