Kromme spaak hulpmiddel bij doping

De voorpublicaties van het geruchtmakende boek Dwars door de Hel lezen als een routeschema van een etappekoers. De voormalige verzorger Willy Voet van de gedrogeerde wielerploeg Festina laat om de paar dagen een aantal opvallende anecdotes uitlekken naar de Franse en Belgische pers. Sinds zijn aanhouding aan de vooravond van de Tour de France in 1998, toen Voet werd betrapt met een halve apotheek aan verboden middelen in zijn kofferbak, heeft de omstreden soigneur besloten de vuile was buiten te hangen.

Vanmorgen onthulde de Belgische krant Het Nieuwsblad een aantal nieuwe passages in het boek, dat komende dinsdag in de handel is. Voet rekent daarin af met de Franse renners Richard Virenque en Luc Leblanc. Zij zouden aan de vooravond van het WK in 1994 uitgebreid uit de pillenpot hebben gesnoept. Beide renners reden die dag in het nationale shirt van Frankrijk, maar voor de medische preparaties waren ze aangewezen op de begeleiders van Festina. Volgens Voet waren gouden medaille-winnaar Leblanc en Virenque (brons) bij het WK zwaar gedrogeerd. ,,Ik heb de heren zelf onder handen gehad'', schrijft Voet.

Verder maakt de ex-verzorger van Festina melding van slimme trucs waarbij dopingcontroleurs vorig jaar om de tuin werden geleid. De renners van Festina hadden in hun hotelkamers de beschikking over een natrium-infuus, dat was verstopt in een handddoek die onder het bed lag. Natrium zorgt voor een verlaging van de hematocrietwaarde, die mede wordt bepaald door het gevaarlijke en verboden eiwithormoon EPO.

De dopingcontroleurs van een wielerkoers werden in de lobby van het hotel een paar minuten opgehouden door begeleiders van Festina die vervolgens hun renners op de hoogte stelden van het bezoek. Zij konden in de tussentijd snel het infuus toedienen en de hematocrietwaarde verlagen tot het toegestane maximum van vijftig procent. Voet schrijft dat de begeleiders van Festina professioneel te werk gingen. Zo hadden alle renners de beschikking over kromme spaken waarmee zij het infuus aan een gordijnrail konden hangen.

Volgens Voet fietste de Deen Bjarne Riis in 1996 met een hematocrietwaarde van ongeveer zestig procent. Drie jaar geleden had de Internationale Wielrenunie nog geen gezondheidscontroles ingesteld en kregen de renners nog geen startverbod bij een te hoge hematocrietwaarde. Riis won in 1996 in dienst van Telekom de Tour de France met verrassend grote overmacht. Zijn bijnaam in het peloton luidde Monsieur 60 pourcent.