Internationale beurzen

LONDEN

De Londense beurs moest vanmorgen wat terug na een stijging met bijna 2 procent gisteren. Rond het middaguur noteerde de FTSE-index een licht verlies van 0,3 procent. Uitschieter naar boven was Vodafone, dat gisteren een analistenbijeenkomst hield waar gunstig op werd gereageerd. Beleggers bleven langs de zijlijn, met name omdat in de loop van de dag de Amerikaanse consumentenprijsindex over april bekend zou worden. De Amerikaanse inflatie, die aanwijzingen geeft voor het renteklimaat, blijft beleggers wereldwijd beheersen.

FRANKFURT

Lage omzetten op de vrijdag tussen het weekeinde en de gesloten beurs op hemelvaart, zorgden ondanks kalme handel toch voor een groot prijseffect op de Duitse beurs. De DAX-index ging 1 procent omhoog naar 5301 punten. Softwarehuis SAP steeg 4 procent op de rug van de koershausse in IBM van gisteravond in New York.

PARIJS

De Amerikaanse inflatie beheerste ook de Parijse beurs. In de uren voordat de inflatie van de VS over april vrij zou komen, was de handel vrijwel roerloos en steeg de CAC-index licht, met 0,1 procent naar 4416 punten. Rhone-Poulenc kon 2,4 procent omhoog nadat grootaandeelhouder Kuwait Petroleum zijn goedkeuring gaf aan de voorgenomen fusie van Rhone met het Duitse Hoechst.

TOKIO

De effectenbeurs in Tokio heeft zich vanmorgen niet kunnen optrekken aan het recordslot op Wall Street van donderdag. Het Nikkei-gemiddelde sloot met een verlies van 40,86 punten (0,24 procent) op 16.810,39.

Het maandelijkse rapport van het Japanse Bureau voor Economische Planning (EPA) had nauwelijks invloed op de beurs. Het bureau stelde net als in de voorgaande twee rapporten vast dat de economie niet verder wegzakt, maar ziet nog steeds geen herstel. Ook op de meeste andere belangrijke beurzen in het Verre Oosten gingen de aandelenkoersen omlaag. In Hongkong daalde de Hang Seng-index met 1,5 procent. De beursindex in Zuid-Korea sloot 0,6 procent lager.

NEW YORK

Op de effectenbeurs in New York is het Dow Jones-gemiddelde gisteren gesloten op een recordniveau. Het koersgemiddelde boekte een flinke stijging van 106,82 punten (0,97 procent) tot 11.107,19. De stijging kwam vooral op het conto van IBM-topman Louis Gerstner. Hij verklaarde tegenover analisten dat IBM steeds meer profijt zal trekken van de groei van internet. Dat bezorgde IBM een koerswinst van bijna 9 procent.