Groen congres steunt Fischer

Joschka Fischer, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, heeft het partijcongres van de Groenen in Bielefeld over de Kosovo-oorlog overleefd. Een meerderheid van de Groenen schaarde zich achter Fischers vredespolitiek inzake Joegoslavië. Daarmee is de rood-groene coalitie van kanselier Gerhard Schröder gered.

Na een zenuwslopende dag waarbij de emoties hoog opliepen, en de minister een verfbommetje tegen het oor kreeg, stemde uiteindelijk een meerderheid van de gedelegeerden in met een compromisvoorstel van het bestuur, dat aanstuurt op een ,,onderbreking'' van de NAVO-bombardementen.

Van de gedelegeerden kozen 444 voor deze tijdelijke wapenstilstand om ruimte te geven aan een politieke oplossing. De pacifisten die, onder leiding van de Berlijner Hans-Christian Ströbele, in een motie een onmiddellijk einde van de oorlog eisten, kregen 318 stemmen. Tientallen hebben verklaard de partij te willen verlaten. Bij het hoofdkantoor van de Groenen waren vanmorgen evenwel geen opzeggingen binnengekomen.

Fischer had in zijn toespraak indirect met aftreden gedreigd en verklaard niet mee te zullen werken aan een directe, eenzijdige stop van de bombardementen. Na de stemming was hij zichtbaar opgelucht. Nog nooit in de twintigjarige geschiedenis van de Groenen was een congres zo turbulent verlopen als gisteren. Nog nooit ook was de partijleiding zo bevreesd voor de eigen basis, waartoe zij nog niet zo lang geleden zelf behoorde.

Duizenden agenten waren opgetrommeld om de Seidenstickerhalle in Bielefeld te beschermen tegen honderden protesterende chaoten, punkers, linksradicalen en vredesactivisten. Zelf hadden de Groenen 120 particuliere bewakers ingezet. Maar die konden niet verhinderen dat Fischer kort na het begin van het congres werd bestormd door een langharige man met een rok aan en een wollen maillot, die een rode verfbom naar zijn hoofd gooide. Fischer liep daarbij een scheurtje in zijn trommelvlies op.

Toch hield hij eerst zijn toespraak alvorens naar het ziekenhuis te gaan. Vurig verdedigde Fischer de NAVO-politiek tegen het regime van Miloševic. Hij wees erop dat Europa, na het einde van de Koude Oorlog, met nationalisme en volkerenmoord wordt geconfronteerd. ,,Als dit wordt geaccepteerd, krijgen we hier een Europa dat niemand meer herkent'', waarschuwde Fischer. Met zijn speech oogstte hij een staande ovatie.

    • Michèle de Waard