Gehandicapt Marseille geen partij voor Parma

Parma heeft zijn reputatie als de Europese cupfighter van de jaren negentig nog eens bevestigd door met groot gemak de UEFA Cup te veroveren. Olympique Marseille, terug aan de internationale top nadat de ploeg in 1994 wegens een omkoopschandaal werd teruggezet naar de Franse tweede divisie, was woensdagavond kansloos in het Luzhniki-stadion van Moskou: 3-0.

De zege betekende voor Parma het derde grote Europese succes in zeven jaar. Eerder veroverde de ploeg al de UEFA Cup in 1995 (tegen Juventus) en de Europa Cup II (tegen FC Antwerp) in 1993. Een jaar later bereikte Parma in dit toernooi opnieuw de finale, maar moest het zijn meerdere erkennen in Arsenal.

Tegen Olympique Marseille kwam de overwinning geen moment in gevaar. De Franse ploeg, die ook in eigen land zonder de omstreden geldschieter en ex-voorzitter Bernard Tapie terug is aan de top, was te veel verzwakt om goed tegenstand te bieden. Hoewel het nauwelijks invloed had op het enthousiasme van de Russische voetbalfans was er door het grote krachtsverschil geen sprake van een echte wedstrijd. Marseille miste door schorsingen het aanvalsduo Dugarry/Ravanelli, en ook Luccin, Gallas en de geblesseerde Roy. Daardoor was trainer Roland Courbis van zijn strategie met drie spitsen afgestapt. In de aanval moest Maurice het alleen zien te redden.

Afgezien van die te angstige tactiek werd Parma ook nog eens geholpen door een defensieve blunder van de Franse routinier Blanc. Hij kopte in de 26ste minuut de bal te zacht terug op doelman Porato. Het leek of Crespo rekende op een fout. De Argentijn was precies op tijd om de bal met een lobje over de doelman te werken.

Daarna moest het gehandicapte Marseille omschakelen van een behoudende naar een offensieve aanpak. Dat verschafte Parma nog meer ruimte. Nauwelijks tien minuten na het openingsdoelpunt stond Vanoli geheel vrij om een voorzet van Fuser in te koppen. ,,Na die verdedigingsfouten werd het voor ons een mission impossible'', verklaarde trainer Courbis achteraf. ,,We hadden ons ingesteld om inzet te tonen voor twaalf spelers, maar dat had toen weinig zin meer.''

In de tweede helft werd het leed voor Marseille nog groter door een prachtige treffer van Chiesa, die daarmee zijn achtste doelpunt maakte in het UEFA-Cuptoernooi. Bij een voorzet van spelmaker Veron, deed Crespo een overstapje en schoot Chieso hard en hoog in. Marseille bleef een grotere nederlaag bespaard toen invaller Balbo uit een vrije trap op de lat schoot. De terugspringende bal werd door Crespo gemist.

Olympique Marseille kon niet alleen aanvallend geen vuist maken, het verloor vooral de slag op het middenveld waar de meeste schermutselingen plaats hadden. De Italianen veroverden veel ballen en vaak was het de Argentijnse international Veron die aan de basis stond van een gevaarlijke aanval. Parma heeft er veertig miljoen gulden voor over gehad om de tactisch en fysiek sterke middenvelder, die nog maar 23 jaar is, over te nemen van Sampdoria. Het bleek woensdagavond opnieuw een goede investering. Bij Marseille konden alleen Pires en Gouvervennec op een paar aardige acties worden betrapt. Maar zij hadden weinig kans tegen de sterke defensie van Parma die onder leiding van aanvoerder Sensini en WK-winnaar Thuram moeiteloos overeind bleef.

In een vrijwel leeg stadion nam Sensini de UEFA-beker in ontvangst. Slechts 600 supporters waren meegereisd uit het provinciestadje Parma dat zijn reputatie eerder ontleent aan de zuivel en vleesindustrie, dan aan een groot inwonertal. De wedstrijd werd niettemin bijgewoond door 61.000, voornamelijk Russische, bezoekers die een temperatuur van rond het vriespunt trotseerden.

Dat de plaatselijke autoriteiten er alles aan gelegen was om het duel vlekkeloos te laten verlopen, bleek wel uit een speciale militaire operatie vooraf. Vliegtuigen van de luchtmacht probeerden eerder op de dag bewolking te verdrijven waaruit eventueel sneeuw kon vallen. De UEFA-Cupfinale kon op een groene grasmat en onder een heldere hemel worden gespeeld.