Fortuna-spelers krioelen als mieren rond wasmand Ajax

Fortuna Sittard leed gisteravond in de bekerfinale een kansloze 2-0 nederlaag tegen Ajax. Na afloop waren de Amsterdamse voetbalshirts gewilde souvenirs.

De commerciële belangen zorgen voor opmerkelijke taferelen in de spelerstunnel. Na afloop van de wedstrijd mogen de spelers niet van shirtje ruilen op het speelveld. Voor oude rituelen is geen plaats in de strijd om de Amstel Cup. Volgens de reglementen van de KNVB moeten de bekerfinalisten met de naam van hun eigen sponsor voor fotografen en cameralieden poseren. Pas wanneer de spelers naar de kleedkamer lopen, maken de Fortunezen van de speciale gelegenheid gebruik. Als mieren verdringen zij zich om de mand met felbegeerde shirts van Ajax.

De handelingen in de wandelgangen verklaren de krachtsverhoudingen in het veld. Groen-geel smeekt om een shirt van rood-wit en niet andersom. De spelers van Fortuna hebben zo veel bewondering voor de spelers van Ajax, dat ze eerst bloednerveus zijn, vervolgens geen bal goed raken en na afloop zonder gêne om een souvenir vragen. Dat Fortuna dit seizoen in de competitie twee keer van Ajax heeft gewonnen, verandert niets aan de bewondering voor de verbleekte Amsterdamse vedetten. Het verschil tussen een begroting van acht miljoen en een begroting van tachtig miljoen.

Slechts twee spelers van Fortuna lopen zonder shirt van Ajax naar de parkeerplaats. Doelman Arno van Zwam weigert de keeperstrui van Edwin van der Sar aan te nemen. ,,Ik heb mijn eigen shirt al aan mijn zoontje beloofd'', verklaart Van Zwam met een bloedserieus gezicht. Zijn weigering heeft niets maken met de eerste tegentreffer van Ajax. Van Zwam weifelde bij het uitlopen en werd gepasseerd door de Deense uitblinker Jesper Gr⊘nkjaer. Van Zwam weet wel waarom Ajax heeft gewonnen. ,,We hadden te veel ontzag en te veel respect.''

Rechtsback Urvin Lee was de schlemiel van de avond. Hij werd twee keer verrast door een dieptepass van Richard Witschge en bood zijn directe tegenstander Gr⊘nkjaer in beide gevallen te veel ruimte. Lee heeft na afloop geen moment overwogen het shirt van Gr⊘nkjaer te vragen. ,,Ik heb geen behoefte aan een schouderklopje van mijn tegenstander. Ik wilde het liefst zo snel mogelijk naar de kleedkamer. Niemand hoeft mij te vertellen hoe lullig ik me voel.''

De geschorste middenvelder Mark van Bommel heeft de finale vanaf de tribune bekeken. Hij heeft zich samen met zijn vriendin, de dochter van zijn trainer, behoorlijk zitten ergeren aan het timide spel van Fortuna. ,,Waarom hebben ze niet snel een Ajacied over de boarding geschopt? In een finale is het resultaat heilig en zijn alle middelen geoorloofd. Het gaat om de knikkers. Genieten van de entourage kun je later met de video.''

De verliezende trainer Bert van Marwijk begrijpt niet waarom zijn spelers zich als verlamd over het veld bewogen. Hij heeft de spanning willen wegnemen, maar is daar niet in geslaagd. De Fortunezen zijn geen schim van de avontuurlijke voetballers die vorige week PSV van het veld speelden. Van Marwijk spreekt van een doemscenario. ,,Binnen een kwartier maak je twee cruciale blunders. Als we in de eerste helft net zo waren gestart als in de tweede helft, hadden we Ajax kunnen pakken. Dit is een nederlaag met een bitter bijsmaak. We hebben onze fans teleurgesteld.''

De laatste opmerking is maar ten dele waar. Ruim elfduizend Fortuna-supporters verwerken hun teleurstelling met glazen bier en broodjes worst. Ze zingen Limburgse strijdliederen en beschouwen de bekerfinale als een veredeld carnaval. Hoempamuziek begeleidt de spelersbussen van Ajax en Fortuna naar de uitgang. Van de 175 supportersbussen van Fortuna blijft een bus in Rotterdam achter. De bus is vernield door vijandelijke supporters. De fans van Fortuna moeten maar zien hoe ze thuiskomen.

    • Jaap Bloembergen