De ontsnapte varkens

Voor helden zitten ze in een klein hok, de twee Engelse varkens die vorig jaar uit het slachthuis ontsnapten en zo echte televisie-beroemdheden werden. Butch Cassidy en Sundance Pig heten ze, naar de twee cowboys uit een film, die ook steeds weer ontsnappen aan hun achtervolgers. Beide varkens waren een week lang op de vlucht door het Zuid-Engelse landschap, voordat ze gevangen konden worden. Ze zwommen over een rivier en kropen door de heggen en bosjes die je daar in Engeland veel hebt.

De televisie zat al met een helikopter achter ze aan en de politie en de dierenbescherming moest met verdovingspijlen op ze schieten, voor ze gevangen konden worden. En toen nog, toen ze al bekend waren, wilde hun baas, de straatveger Arnoldo Dijulio, ze eigenlijk weer naar het slachthuis brengen.

Maar allerlei scholen in Engeland wilden de dieren graag adopteren. Uiteindelijk verkocht Dijulio zijn beide beroemde varkens aan een Engelse krant, de Daily Mail, voor 50.000 gulden. Want de straatveger had de varkens, half wild zwijn, half van het roodharige Engelse Tamworth varkensras, in zijn achtertuin groot gebracht om ze als speklapjes te verkopen. Hij had nog een derde varken naar het slachthuis gebracht met Butch en Sundance, maar dat ontsnapte niet. Dat is wel het slachthuis ingegaan. De beide ongehoorzame varkens hoeven nooit meer naar het slachthuis. Dat heeft de krant beloofd: de `Tamworth two' mogen hun hele leven lekker in het stro in een hok liggen en buiten in de modder wat wroeten en op het gras lopen.

Dat was tenminste de bedoeling, vorig jaar. En daarom gingen de beide half wilde zwijnen (een krulstaart hebben ze niet) naar een mooi in het groen en tussen de bossen gelegen ouderwetse modelboerderij in Zuid-Engeland, Badzell Farm bij Tonbridge, om te leven tussen de paarden, kippen en koeien. Je kon ze daar opzoeken en ook kijken hoe het op een boerderij toegaat.

Er leek geen wolkje meer aan de lucht voor Butch en Sundance Pig. Ze hadden een ruim hok, een groene wei met een modderhoekje: wat wil een varken nog meer? Het werd nog mooier want de baas kreeg extra geld van de Engelse nationale loterij om de boerderij op te knappen. Dankjewel, zei de baas, en stopte het geld in zijn eigen zak en verdween. De boerderij waar Butch en Sundance rustig dachten te kunnen leven is nu gesloten: `Sorry, we are closed' hangt er op het toegangshek. Het geld is op, de boel is failliet.

De krant die de Butch en Sundance adopteerde, heeft de varkens snel naar een andere, betere boerderij overgebracht: naar het opvanghuis voor zeldzame boerderijdieren in Engeland, in Woodchurch, vlakbij Hastings en Dover in Zuid-Engeland. Het heet het Rare Breeds Centre, en er zijn allemaal dieren te zien die vroeger veel op boerderijen in Engeland voorkwamen. Zoals hele dikke eenden. Of zwarte varkens met een witte band om de schouders (British Saddleback). Of koeien met kromme hoorns van elk een halve meter: Longhorns. En ook reuzekonijnen, Engelse reuzen, broertjes van de bekende Vlaamse reuzen. Overigens zijn de konijnen op deze boerderij van het Rare Breeds Centre allemaal geboren bij de fokker die ook voor de konijnen in de Teletubbies-uitzendingen zorgde. De konijnen op deze boerderij zijn dus neefjes van de Teletubbies-konijnen. En bij tussen die ouderwets rommelige hokken, waarin ook niet-zeldzame muizen en eekhoorns rondscharrelen, daar wonen nu de twee varkenshelden Butch Cassidy en Sundance Pig. Ze liggen in een hok vol stro, van twee bij vijf meter. Niet groot - maar altijd groter dan de hokken waarin de varkens op bio-industrie varkensboerderijen in Nederland groot moeten worden. En als Butch en Sundance over het anderhalve meter hoge hek voor hun hok kijken, zien ze de groene weilanden en bossen.

Daar zullen ze binnenkort naar hartelust kunnen wroeten in de grond, en liggen in het gras. Want ze gaan nu speciaal voor Butch en Cassidy een nieuw hok maken, met een stuk eigen land erbij. Wanneer het nieuwe hok klaar is, weten ze nog niet precies bij het Rare Breeds Centre. Maar de krant die de varkens adopteerde heeft de T-shirts al klaar, met in het Engels de tekst: `Ik heb ze gezien, Butch en Sundance'. En natuurlijk een vrolijk portret van beide varkens die de vrijheid opzochten.

Butch en Cassidy zijn te zien in The South of England Rare Breeds Centre, Highland Farm, Woodchurch, Ashford, Kent (aan de weg nummer B 2067 van Tenterden naar Hamstreet). Inl. in Engeland: 01233-861493

    • Paul Steenhuis