Ciampi als president van Italië gekozen

De nieuwe president van Italië wordt Carlo Azeglio Ciampi, de 78-jarige minister van Schatkist die het land de Economische en Monetaire Unie heeft binnengeloodst. Ciampi werd gisteren door het parlement in de eerste stemronde gekozen.

De verkiezing is met grote instemming ontvangen, zowel wegens de persoon van Ciampi als wegens de manier waarop hij is gekozen. In zijn lange loopbaan heeft de partijloze Ciampi een enorm prestige verworven, eerst als gouverneur van de Italiaanse centrale bank, later als premier en minister van Schatkist.

,,Voor mij, en ik geloof voor heel veel Italianen, is het de beste persoon, op de best mogelijke manier gekozen'', zei Gianni Agnelli, honorair president van Fiat, senator voor het leven, en de gezaghebbendste ondernemer in het land. ,,Dit is een grote stap vooruit in de geloofwaardigheid van de leidende klasse.''

Ruim 24 uur voor de stemming zag het er nog naar uit dat de presidentsverkiezingen zouden ontaarden in de gebruikelijke slopende, gecompliceerde strijd tussen politieke partijen.

Maar premier Massimo D'Alema is er woensdag in een lange dag van onderhandelingen in geslaagd brede overeenstemming te bereiken over Ciampi. Hij kreeg de steun van de rechtse oppositie voor Ciampi en maakte daarmee zijn tegenstribbelende coalitiepartner, de Italiaanse Volkspartij, duidelijk dat het geen zin had vast te houden aan een eigen kandidaat.

Dat Ciampi in de eerste ronde is gekozen straalt behalve op D'Alema ook af op de rechtse oppositieleiders Silvio Berlusconi en Gianfranco Fini.

Uiteindelijk is Ciampi met 707 van de uitgebrachte 990 stemmen gekozen. Dat betekent 185 kamerleden en senatoren de afspraak om op Ciampi te stemmen niet zijn nagekomen. In plaats daarvan vulden ze op het stembiljet la mia mamma in, Maradona, de voetballer, of schreven ze de namen op van de omstreden oud-premiers Giulio Andreotti (tien keer) of Bettino Craxi (zes keer). Volgens La Repubblica zijn ook stembiljetten ongeldig gemaakt door er mannelijke attributen op te tekenen.