Bier en voetbal in trek op Damrak

Heineken was vanmorgen een van de opvallendste fondsen op een nogal stil Damrak. Volgens handelaren is er al enige tijd sprake van vraag naar de bierbrouwer, onder meer na koopadviezen in de VS. Maar ook is er binnenlandse vraag.

Nagenoeg de hele beurs was vanmorgen hoger en dankzij de optiebeurs was er nog enige handel. Aan het eind van de ochtend was de AEX-index 8,14 punten hoger op 564,98. Het grootste deel van de winst werd al snel na opening behaald.

Wall Street bereikte gisteravond weer een nieuw record. Daarvoor zorgde vooral IBM. Dit fonds werd gevolgd door andere hightechfondsen, en een zelfde beeld deed zich voor in Amsterdam. Daar ging Philips 4,50 euro omhoog naar 89,05 euro en steeg ASML 2,50 euro naar 38,95 euro. Ook Baan deed het relatief goed. Een vooruitgang van 40 eurocent betekende een verbetering van het koerspeil van het de afgelopen maanden geplaagde fonds van bijna 4,5 procent.

De indices in Amsterdam werden negatief beïnvloed doordat veel fondsen vanmorgen ex-dividend noteerden. Dat was bijvoorbeeld het geval bij Ahold, Cap Gemini, Volker Stevin, Hunter Douglas en Vendex. Ook waren Akzo (-1,5 procent) en Hoogovens (-2,1 procent) uit de gratie.

Flinke koersstijgingen voor Elsevier (3,5 procent) en KPN (3,2 procent) stonden daar weer tegenover. Ook ABN Amro (1,9 procent) en ING (1,5 procent) deden het goed.

Een hoogvlieger op de lokale markt bleek Ajax. Tegen Fortuna wist de Amsterdamse club gisteravond via het toernooi voor bekerwinnaars alsnog Europees voetbal voor komend seizoen veilig te stellen.

Beleggers honoreerden dit met een koerswinst voor het Ajax-aandeel van 65 eurocent op 9,45 euro. Dat betekende een stijging van het koerspeil met bijna 7,5 procent.