Arsenicum in de pan voor geld verzekering

Vijfduizend mensen stonden gisterochtend in de Japanse stad Wakayama in de rij om het proces bij te wonen tegen een vrouw die willekeurig buurtgenoten zou hebben vermoord door arsenicum te mengen door grote pannen kerrie tijdens een buurtfeest. Een simpele ruzie zou de oorzaak van deze actie zijn geweest, maar tijdens het onderzoek stuitte justitie op eerdere vergiftigingen waarmee de vrouw verzekeringsgeld zou hebben opgestreken.

De zaak tegen de vrouw is uiterst merkwaardig. Zo blijkt dat het mogelijk is in Japan een levensverzekering af te sluiten op het leven van een vreemde en bij diens overlijden dat geld op te strijken. De vrouw, een voormalige werkneemster van een verzekeringsmaatschappij, zou in 1985 ruim 300.000 gulden hebben geïnd na het overlijden van een 27-jarige man. Het hospitaal waar hij overleed had organen van het slachtoffer bewaard en justitie zegt alsnog sporen arsenicum te hebben aangetroffen. De vrouw zou dezelfde truc met drie andere mannen, onder wie haar echtgenoot, hebben geprobeerd.

Het incident tijdens het buurtfeest veroorzaakte grote opschudding en het idee bleek aan te slaan bij anderen: een golf van willekeurige pogingen tot vergiftiging – bijvoorbeeld blikjes in een supermarkt – sloeg korte tijd over Japan waarbij nogmaals een dode viel. Verdenkingen tegen de vrouw had de politie blijkbaar al snel maar ze voelde zich niet zeker van de zaak. De politie begon zodoende informatie te lekken naar de media. De naam van de vrouw stond dagelijks in de pers met allerlei details uit politieonderzoek die in officiële verklaringen nergens zijn terug te vinden. Onder het oog van honderden journalisten arresteerde de politie haar in oktober voor een oude zaak ,,om de publieke opinie te manipuleren'', zo stelde hoogleraar Kenichi Asano enkele maanden terug in een Japanse krant. De politie wilde haar ,,zo lang mogelijk vast kunnen houden en hoopte in de tussentijd op een bekentenis in de kerrie-zaak'', aldus Asano.

De publieke opinie richt zich al lange tijd fel tegen de vrouw. Haar advocaten kregen boze reacties omdat men het waagde de verdediging van zo iemand op zich te nemen. Volgens Asano is het fundamentele probleem dat de pers de indruk geeft dat iemands schuld al vaststaat zodra de politie tot arrestatie overgaat.

    • Hans van der Lugt