Virenque blijft bij ontkenning dopinggebruik

De advocaat van de Franse wielrenner Richard Virenque heeft gisteren het bericht ontkend dat zijn cliënt eerder op de dag tijdens een politieverhoor een bekentenis over dopinggebruik zou hebben afgelegd. ,,Virenque heeft geen verboden middelen ingenomen en heeft ook geen bekentenis gedaan'', zegt raadsman Gilbert Collard in een reactie op het bericht van het Franse persbureau AFP.

Virenque werd gisteren door een justitiële drugsbrigade in Parijs voornamelijk verhoord over zijn relatie met de Franse advocaat Bertrand Lavelot. Met Bernard Sainz, paardenfokker annex ongediplomeerd medisch begeleider, werd Lavelot vorige week opgepakt in het kader van een onderzoek naar een dopingnetwerk in Frankrijk.

Advocaat Lavelot begeleidde als raadsman eind vorig jaar ook de overgang van Frank Vandenbroucke van Mapei naar Cofidis. Gisteren maakte de Belgische wielrenner bekend dat hij zijn medische begeleiding volledig in handen had gegeven van de omstreden Sainz. Vandenbroucke zei ook dat Sainz hem had geïnjecteerd, zonder dat de renner wist waarmee.

De Belgische renner werd vrijdag door de Franse politie verhoord. Tevens werden bij hem bloed- en urinemonsters genomen en moest hij haren voor nader onderzoek afstaan. In afwachting van de testresultaten, die maanden op zich kunnen laten wachten, werd Vandenbroucke door de ploegleiding van Cofidis geschorst, gelijktijdig met zijn ploeggenoot Philippe Gaumont. Ook deze Franse renner wordt door de Franse justitie verdacht van dopinggebruik.

Virenque, renner bij het Italiaanse Polti, was tot vorig jaar kopman van de Franse formatie Festina. Deze ploeg werd uit de laatste Tour de France gezet nadat de ploegleiding had toegegeven dat bij Festina systematisch doping werd gebruikt. Waar ploeggenoten dopinggebruik toegaven en vervolgens werden geschorst, bleef Virenque hardnekkig ontkennen. Maandag moest hij zich in Lille nog bij onderzoeksrechter Patrick Keil melden voor een confrontatie met Bruno Roussel en Willy Voet, tot vorige zomer respectievelijk ploegleider en verzorger bij Festina. Ook daar ontkende Virenque doping te hebben gebruikt.

Een bericht dat de Spaanse ploegen Once en Banesto de Tour de France wegens de dopingonderzoeken in Frankrijk zouden boycotten, werd gisteren ontkend door een woordvoerder van Banesto. Beide ploegen verlieten vorig jaar de Tour, uit protest tegen de dopingonderzoeken die de Ronde van Frankrijk verlamden.

De Franse politie gaat intussen onverdroten voort met de jacht op dopingzondaars. Voor de start van de vierde etappe in de Ronde van de Aude werd gisteren een auto van het Duitse vrouwenteam Greenery Hawk onderzocht. In dit team rijdt Hanka Kupfernagel, de nummer één van de wereldranglijst. ,,Er werd zelfs gekeken wat de vrouwen op hun brood hadden'', zei de ploegleider.