UNHCR kampt met geldgebrek

De Verenigde Naties hebben gisteren gewaarschuwd dat geldgebrek de pogingen om 750.000 vluchtelingen uit Kosovo te helpen in gevaar kan brengen.

De Hoge Commissaris voor Vluchtelingen van de VN, Sadako Ogata, waarschuwde gisteren dat de UNHCR 143 miljoen dollar nodig heeft om de hulp gedurende zes maanden te garanderen. Van dat bedrag is slechts de helft binnengekomen: 71 miljoen dollar. Dat geld is inmiddels uitgegeven. Japan is de grootste donor, met 23 miljoen dollar, gevolgd door de VS (8,5 miljoen) en Denemarken en Nederland met elk drie miljoen dollar.

Ogata zei gisteren dat ,,de respons van veel donors, vooral van particulieren, goed is geweest, maar dat meer geld dringend nodig is. ,,We voorzien slechts in de basisbehoeften van de vluchtelingen. Bovendien is het eind van het conflict nog niet in zicht'', zo waarschuwde ze. Ogata deed een beroep op de landen van de EU, want ,,dit is een Europese tragedie en het is essentieel dat ze een groter deel van de last dragen''.

Volgens een woordvoerster van de UNHCR zal het geldgebrek onmiddellijk merkbaar zijn aan de hulpverlening aan de Kosovaren. ,,Als er geen nieuwe bijdragen komen zullen we niet kunnen volhouden wat we nu doen: het geven van tenten, matrassen, dekens, kookmateriaal en sanitair materiaal.''

De Joegoslavische autoriteiten hebben gisteren de Duitse televisiejournalist Pit Schnitzler vrijgelaten. De journalist van de zender SAT1 was op 16 april gearresteerd op beschuldiging van spionage. Hij werd overgedragen aan de Japanse ambassade, die de Duitse belangen in Joegoslavië behartigt.

De Zuid-Afrikaanse president Mandela heeft zijn uitlating van zondag, als zou president Miloševic in Zuid-Afrika welkom zijn als hij daar om asiel zou vragen, herroepen. ,,Ik heb nooit gezegd dat hij welkom is. Ik ben zelfs zover gegaan dat ik ondiplomatieke taal heb gebruikt door te zeggen dat hij zich als een beest gedraagt. Ik heb berichten gehoord dat van oorlogsmisdaden verdachte Serviërs zich in Zuid-Afrika bevinden. Ik heb minister [van Binnenlandse Zaken] Buthelezi opdracht gegeven dat te onderzoeken'', aldus Mandela gisteren. Een Brits blad meldde zondag dat Miloševic zijn vermogen in Zuid-Afrika heeft ondergebracht. (Reuters, AP, AFP)