TOP-5

Top-5 van Vlaamse boeken gebaseerd op gegevens die door een aantal boekhandels zijn verstrekt aan het weekblad Humo.

5 Het verdriet van België

Meeslepende roman over het Vlaamse leven in de periode tussen 1939 en 1947, over oorlog, collaboratie en overleven. Gezien door de ogen van Louis Seynaeve, leerling op een nonneninternaat. Geschreven door Hugo Claus, uitgegeven door De Bezige Bij, prijs: 25 gulden.

4 De PG

Rechtstreeks geïnspireerd op de schandalen waarin de Belgische magistratuur de laatste jaren is verwikkeld. Procureur-generaal Albert Savelkoul, aan het eind van een schitterende carrière, raakt verstrikt in geweld en chantage. Zijn vrouw is lid van Opus Dei. Geschreven door Jef Geeraerts, uitgegeven door Prometheus, prijs: 34,90 gulden.

3 Marcel

Debuutroman over een verzwegen verleden, door veel critici bejubeld. Stilistisch juweeltje. Hoofdpersoon is een kleine jongen die wordt opgevoed door zijn opa en oma. Op de achtergrond waart de geest van Marcel, de oom van de jongen, die decennia tevoren op het Duitse oostfront is overleden. Geschreven door Erwin Mortier, uitgegeven door Meulenhoff, prijs: 29.90 gulden.

2 De tuin der onschuldigen

Verhaal over het onfeilbare geheugen van het lichaam, over schuld en onschuld. Drie zussen reizen naar de plaats in Spanje waar ze vroeger op vakantie gingen. Nora, Heleen en Judith. Hun herinneringen cirkelen rond een incident dat steeds is verzwegen. Geschreven door Kristien Hemmerechts, uitgegeven door Atlas, prijs: 39,90.

1 Het Dreyse Incident

Een rijke beursmakelaar wordt in zijn eigen huis neergeslagen met een antiek Dreyse-pistool. Commissaris Pieter van In begint een onderzoek, terwijl zijn vriendin, de onderzoeksrechter Hannelore Martens, haar eigen sporen volgt. Een kluwen van misdaden neemt steeds grotere proporties aan. Geschreven door Pieter Aspe, uitgegeven door Manteau/Van Holkema & Warendorf, prijs: 34,90 gulden.