THEATER

THEATER

Als dit rock `n roll is, zijn wij `n wielklemLebbis & Jansen met viermansband: aanstekelijke `cabarock' en snelle, snedige grappen. 14 mei Zwolle Odeon, 15 mei Purmerend De Purmaryn, 18 t/m 20 mei Amsterdam Kleine Komedie.

Adel Blank

Door Alex van Warmerdam geschreven en geregisseerde absurde komedie, waarin tot op het bot verziekte familieverhoudingen op meedogenloze wijze uitmonden in dood en verderf. Adembenemend precies gespeeld door ijzersterke acteurs van De Trust: alleen al de scène rond et gebruik van een dienstbodebelletje rechtvaardigt een gang naar het theater. 14, 15 mei Rotterdam Theater Lantaren/Venster, 18-20 mei Den Haag Theater a/h Spui.

De Woudduivel

Vroege en minder geslaagd geachte versie van Tsjechovs Oom Wanja door het Onafhankelijk Toneel, in de regie van Mirjam Koen. De reputatie van het stuk wordt doeltreffend gelogenstraft met deze hilarische en vindingrijke enscenering, waarin berkenhout domineert. Het geweldige spel zet de bekende landadellijke zielepoten op niet eerder vertoonde wijze te kijk. Grappige treurigheid bewerkstelligen is het moeilijkste dat er is, maar OT lukt het. 14 t/m 20 mei Rotterdam OT-Theater.

Anna Karenina

Toneelbewerking van Kristien Hemmerechts en Carel Alphenaar van Leo Tolstojs beroemde roman. Zeker gezien de lijvigheid ervan, is de enscenering van Guy Cassiers wonderlijk compleet en genuanceerd. Het origineel evenaren in grootsheid doet de voorstelling niet, maar dat is misschien wel te veel gevraagd. 14-16 mei Rotterdam RO Theater, 18 mei Gouda Goudse Schouwburg.

Nieuwe Show

Hans Liberg verbindt muziek uit alle tijden en windstreken aan een spervuur van grappen, en speelt ook op verzoek. 14, 15 mei Sittard Stadsschouwburg, 18, 19 mei Haarlem Stadsschouwburg, 20 mei Maastricht Theater aan het Vrijthof.