Survival

Deel 1 van dit boek vol waarschuwingen aan de potentiële wereldreiziger heet Rampen en opent met: Ongeval. Daarmee is de toon gezet en zijn de verwachtingen gespannen. De eerste regels brengen de lezer in contact met Anneke, die een valpartij met de fiets in Tadjikistan maar net heeft overleefd. Via de gladde trap en de vallende kokosnoot komt de lezer al snel terecht bij ziektes, zandstormen en zwijnen. De lezer wordt voor laatstgenoemde dieren gewaarschuwd, maar wat je moet doen wanneer een wild zwijn je aanvalt, wordt niet gezegd. De woedende stier ontbreekt zelfs geheel en tegen honden propageert de schrijver het gebruik van de dazer, ,,een fluitje met een bijzonder hoge toon'. De dazer brengt inderdaad een ultrasoon geluid voort dat honden afschrikt, maar is geen fluit! Kortom, leuk en leesbaar, maar nog lang niet het definitieve survivalboek.

*Survival Handboek voor de Wereldreiziger. Frans Timmerhuis, uitg. Elmar. ƒ29,50, ISBN 9038907605