STE moet benoeming top uitstellen

De Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) slaagt er niet in om deze zomer een nieuw bestuur te vormen. De toezichthouder van de beurs heeft — naast de beoogde voorzitter A. Docters van Leeuwen — nog geen geschikte kandidaten kunnen vinden.

In plaats van op 1 juni wordt het bestuur, dat uit drie mensen zal bestaan, nu pas medio september aangesteld. Volgens STE-voorzitter F. Loudon valt het huidige bestuur niets te verwijten. ,,Het bewijst slechts dat wij hele hoge eisen stellen aan de bestuurders.'' Tijdens de presentatie van het jaarverslag verklaarde Loudon gisteren met een tweede kandidaat al bijna rond te zijn.

De STE wil overschakelen van een bestuur met vijf part-time leden naar een bestuur met drie full-timers. Voorzitter van het bestuur wordt Docters van Leeuwen die als voorzitter van het college van procureurs-generaal in ongenade was gevallen bij de toenmalige minister Sorgdrager van Justitie.

Niet alleen in de top kent de Stichting problemen om vacatures op te vullen. Bij de toezichthouder zijn nu 75 mensen actief, maar door de toegenomen bevoegdheden en door de grotere handelsvolumes op de effectenbeurs heeft de STE momenteel behoefte aan 20 medewerkers extra. ,,We vissen met vele anderen in een kleine vijver. Daarom hebben wij ons wervingsbeleid inmiddels aangescherpt'', aldus Loudon.

Het tekort aan mensen heeft ertoe geleid dat de STE nog nauwelijks oog heeft voor de zogeheten primaire markt, de uitgifte van aandelen op de beurs. In de afgelopen tijd was er bij veel aandelenemissies onvrede bij beleggers omdat zij te weinig aandelen toegewezen kregen. Nu is de effectenbeurs zelf nog verantwoordelijk voor het toezicht op emissies en herplaatsingen. ,,Gezien de onvrede bij de belegger hebben wij op dat vlak een rol te vervullen, maar door het personeelstekort laten we dit deel van het toezicht voorlopig op het vuurtje pruttelen'', aldus Loudon.

De STE pleitte gisteren ook voor wetgeving rond openbare biedingen op beursgenoteerde ondernemingen. Zoals in de meeste Europese landen nu al het geval is pleit de STE voor een (verplicht) openbaar bod op het moment dat een partij een wezenlijk belang heeft in een beursfonds. ,,De recente overnamestrijd rond Gucci laat zien dat de huidige wetgeving tekortschiet. Wij hebben minister Zalm van Financiën daarom gevraagd de huidige regelgeving aan te scherpen.'' Het modeconcern Gucci beschermde zich eerder dit jaar — via een groot belang voor een bevriende stichting — tegen een overname van LVMH, zonder dat de andere aandeelhouders een bod werd gedaan.