SPAGHETTINI MET TOMATEN EN ZOUTE KAPPERTJES (2)

Er is weinig nodig om snel een lekkere saus te maken voor pasta. Hoe minder ingrediënten, hoe duidelijker de smaak. Met gepelde pruimtomaten uit blik, olijfolie en een teentje knoflook ben je al een heel eind op weg. Maar het voorjaar noodt tot vers, fris en veel groene kruiden. Dus worden het trostomaten die voor de verandering eens niet ontveld worden, aangevuld met veel peterselie en voor de pit een flinke hoeveelheid zoute kappertjes en een cayennepepertje. Het resultaat is een lichtverteerbaar, fris pastagerecht met veel smaak en weinig calorieën. Laatst vertelde iemand mij dat hete pepers tevens de bijwerking hebben het hongergevoel snel te stillen zodat men met minder eten toe kan. Arme mensen in arme landen weten dat al heel lang.

Bereiding: Week de kappertjes om het zout er merendeels uit te logen en knijp ze goed uit. Halveer de knoflook overlangs, verwijder zonodig de groene kern en snijd de knoflook overdwars in plakjes. Snijd de tomaten in partjes. Verhit de olijfolie in een hapjespan en fruit daarin op een halfhoog vuur al roerend de knoflook samen met de cayennepeper tot de knoflook lichtgeel en geurig wordt. Voeg peterselie en kappertjes toe, roer alles even goed om en leg de partjes tomaat op hun velzijde in de pan. Stoof de tomaten in de gesloten pan op een laag vuur gedurende 12-15 minuten. Neem het deksel van de pan en laat het vocht dat de tomaten hebben afgegeven iets inkoken. Kook intussen de spaghettini in ruim kokend en gezouten water bijtgaar. Roer dan de partjes tomaat snel door het resterende stoofvocht zodat een rulle saus wordt verkregen en proef of de saus voldoende gezouten is. Giet de spaghettini af in een bolzeef, schud het aanhangend kookvocht snel weg en hussel de nog vochtige pasta door de tomatensaus. Serveer de spaghettini in voorverwarmde diepe borden en laat vanwege het hete pepertje de geraspte parmigiano achterwege want die voegt niets extra's meer toe.

    • Florine Boucher