Smalspoor in bedrijf

Ooit reden bij grote werken als de aanleg van dijken of autowegen, stoom- of diesellocs met een lange rij kipkarren op uiterst smalle rails af en aan. Dit soort treintjes puffen tegenwoordig alleen nog in pretparken als de Efteling. De allereerste treinen reden op industriespoortjes, en in veel bedrijven zijn ze nog steeds te vinden, meestal onzichtbaar voor de buitenwereld. Het boek Smalspoor in bedrijf van Henk Sluijters vertelt de geschiedenis van industriespoortjes van het prille begin tot vandaag. De talloze afbeeldingen verlevendigen het boek en de vakkundige uitleg wijdt zowel de spoorfanaat als de buitenstaander in de geschiedenis van twee eeuwen industrieel smalpoor in. En wie het met eigen ogen wil zien, kan bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het museum van de Nederlandse Smalspoorweg Stichting (SSN) in Valkenburg (ZH). Een rit rondom het Valkenburgse Meer is een belevenis voor jong en oud.

*Smalspoor in bedrijf, Henk Sluijters, Walburg Pers, ƒ44,95, ISBN 905730053