Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

B&W. Gesprek met Jomanda over haar laatste healing in Tiel en de verschijning van haar nieuwe boek. Ned.3, 19.27-19.53u.

DOCUMENTAIRES

Eindexamen. Eerste aflevering van een driedelige serie korte gesprekjes met eindexamenkandidaten over hoe ze hun zenuwen in bedwang houden, hun faalangst overwinnen en hoe ze aankijken tegen het naderende afscheid van de school. Vanavond leerlingen van het Candea College in Zevenaar. Ned.1, 18.48-18.58u.

Mooi Nederland. Drie uur durend drieluik van acteur Peter Tuinman en de tv-presentatoren Koos Postema en Ivo Niehe over de vraag wat wij in deze eeuw aan moois in ons land hebben weten te behouden. Met medewerking van heel wat bekende Nederlanders. Ned.2, 19.44-22.57u.

Terzake. Portret van de Joegoslavische president Slobodan Milosevic, de sleutelfiguur in de Kosovo-oorlog. Canvas, 20.30-20.55u.

Zembla: In de rij voor de rechter. Bijna dertig procent van de zaken die vorig jaar door de Haarlemse rechtbank moesten worden behandeld kwamen door een tekort aan rechters niet aan bod. Het is zeer onwaarschijnlijk dat de achterstand dit jaar zal worden ingehaald. Ned.3, 20.48-21.29u.

Het andere gezicht. Eerste aflevering van een serie over Nederlandse idealisten geeft een portret van de 34-jarige Lieke Grob die tien jaar geleden aan vrouwen in Zuid-Afrika materiaal over hun leven vroeg. Zes vrouwen gingen op het verzoek in en Grob maakte er manshoge koffers van. Die koffers gaan nu terug naar Zuid-Afrika. Ned.1, 20.51-21.16u.

Rare streken. Sommige katten leiden naast hin huiselijke leventje overdag ook nog een ander bestaan. 's Nachts komt het jagersinstinct naar boven en zodra een gelegenheid zich aandient, sluipen zij het huis uit op zoek naar mogelijke prooien. Afl.: The secret life of cats. Canvas, 20.55-21.55u.

Werelden: Amerika - de droom van plastic. Zie TV-vooraf. Ned.1, 21.27-22.16u.

The planets. Serie over het onderzoek van de mens naar ons zonnestelsel. De planeten Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunes aan de uiterste grens van ons zonnestelsel bleven eeuwenlang een raadsel voor wetenschappers, totdat de Voyager in 1977 haar eerste vlucht maakte. Afl.: Giants. BBC2, 22.00-22.50u.

Geestkracht 11. Portretten van twee Nederlanders die zich inzetten voor uitgeprocedeerde vluchtelingen. Theo de Riet stelde zijn huis open voor een Iraans gezin en Jan Laurier, wethouder in Leiden voert permanent actie tegen het uitvoeren van de Koppelingswet die ervoor zorgt dat illegalen geen gebruik kunnen maken van tal van voorzieningen waarop `gewone' burgers wel recht hebben. Ned.1, 22.23-22.54u.

The long goodbye. Tweede deel van een serie waarin mensen openlijk spreken over de dood. Vanavond Marie McCourt over haar dochter, die tien jaar geleden verdween. Hoewel haar moordenaar in de gevangenis zit, is het lichaam nooit gevonden en dus niet begraven. BBC2, 22.50-23.30u.

PRAATPROGRAMMA

Jan Publiek. Discussie over de zin van het plan van de Nederlandse zender Veronica acht mensen voor honderd dagen in een huis op te sluiten en deze met twintig camera's dag en nacht te filmen. VRT, 20.55-22.05u.

Barend & Van Dorp. Publicist Hans Knoop praat over zijn boek over de Belg Marc Dutroux en zwaarmiddengewicht Nordin Ben Salah uit Purmerend over het behalen van de wereldtitel van de World Boxing Union afgelopen zaterdag in Düsseldorf. RTL4, 23.15-24.00u.

FILM

The Pride and the Passion (Stanley Kramer, 1956, VS). Verfilming van C.S. Foresters roman `The Gun' volgt een groep Spaanse guerillastrijders die rond 1810 een kanon dwars door het land sleepte, een symbool van verzet. Met Cary Grant, Sophia Loren, Frank Sinatra. ARD, 11.05-13.10u., nagesynchroniseerd.

The Pleasure of his Company (George Saton 1961, VS). Bewerking van Samuel Taylors toneelstuk voert Fred Astaire op als playboy die onrust veroorzaakt binnen een keurig gezin. ZDF, 13.05-14.55u., nagesynchroniseerd.

The Mouse that Roared (Jack Arnold, 1959, VS). Drie rollen voor Peter Sellers in kluchtige satire over een failliet dwergstaatje in de Alpen dat de oorlog verklaart aan Amerika. Regisseur Arnold is vooral bekend door zijn science-fiction/monsterfilms. VRT, 13.53-15.12u.

. Romuald et Juliette (Coline Serreau, 1989, Frankrijk). Anarchistische liefdeskomedie van de maakster van Trois Hommes et un Coffin volgt de relatie tussen een blanke yoghurtverkoper en een zwarte werkster. ZDF, 14.55-16.45u., nagesynchroniseerd.

. Absence of Malice (Sydney Pollack, 1981, VS). Scherpe thriller stelt zijdelings de ethiek van de media aan de kaak door Paul Newman wraak te laten nemen op een journaliste die hem onterecht heeft beschuldigd. Scenario van voormalig journalist Kurt Luedtke. SBS6, 15.00-17.00u., onderbroken door reclame.

Guarding Tess (Hugh Wilson, 1994, VS). Nicolas Cage speelt lijfwacht van uitgebluste ex-presidentsvrouw Shirley MacLaine in labiele tragikomedie van regisseur wiens Blast from the Past op dit moment in de bioscoop draait. Net5, 20.30-22.10u., onderbroken door reclame.

City Hall (Harold Becker, 1995, VS). Paleisintrige over de politieke machtspelletjes rondom New-Yorkse burgemeester (Al Pacino) vertilt zich aan de grote hoeveelheid maatschappelijke thema's die het wil aansnijden. Scenario van voormalig loco-burgemeester Ken Lipper. Ook met John Cusack, Bridget Fonda. ZDF, 22.00-23.45u., nagesynchronieseerd.

Young Guns II (Geoff Murphy, 1990, VS). Flitsende western streeft zijn voorganger ruimschoots voorbij. Met Emilio Estevez als een giechelende Billy the Kid en een losgeslagen Kiefer Sutherland. Ned.1, 22.54-0.34u.

. The Piano (Jane Campion, 1993, Australië/Nieuw-Zeeland). Veelgeprezen drama over uitgehuwelijkte vrouw (Holly Hunter) die zich aan de fantasieën van een Maori (Harvey Keitel) onderwerpt, wat bekroond werd met twee Oscars en een Gouden Palm. ARD, 23.00-0.55u., nagesynchroniseerd.

. Dead Man Walking (Tim Robbins, 1995, VS). Zie Film-vooraf. Ned.3, 23.10-1.10u.

The Sons of Katie Elder (Henry Hathaway, 1965, VS). Comeback van John Wayne in ruige western waarin vier zonen spijkers met koppen slaan en de dood van hun vader wreken. Ook met Dean Martin. ZDF, 23.50-1.50u, nagesynchoniseerd.

. True Colors (Herbert Ross, 1991, VS). Spannend politiek drama over gewetensloze student die zijn vriendschap verraad om senator te kunnen worden. Met John Cusack, James Spader. BBC1, 0.55-2.55u.

Arsenic and Old Lace (Frank Capra, 1944, VS). Onweerstaanbare kolder van regisseur van It's a Wonderful Life over een krankzinnige familie en twee moordlustige oude dames. Met Cary Grant, Peter Lorre. ARD, 1.15-3.05u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

. The Winslow Boy (Anthony Asquith, 1950, Engeland). Enerverend rechtbankdrama volgt het proces tegen een twaalfjarige cadet van de Britse Marine. ZDF, 1.50-3.30u., zw, nasynch.

Betsy's Wedding (Alan Alda, 1990, VS). Plezierige komedie van acteur/regisseur Alda (MASH) over escalerend huwelijksfeest werd hier enkel op video uitgebracht. Vrijdag, SBS6, 15.25-17.00u, met reclame.