Seks is een uitvinding van Madonna

,,Ik hou meer van je dan van fanfares en koekjes bakken'', is de zin waarmee de ene zwakbegaafde de andere het hof maakt in The Other Sister, een komedie voor de `romantically challenged'. Juliette Lewis speelt hierin Carla Tate, een rijk meisje uit San Francisco dat zich door haar handicap niet uit het veld wil laten slaan. Ze neemt geen genoegen met tennislessen en kunst bekijken onder de hoede van haar dominante moeder. Ze wil op zichzelf wonen, ze wil werken, ze wil een vriend en ze wil vrijen. Als ze aan Danny (Giovanni Ribisi), die net zo zwakbegaafd is als zij, vraagt wie seks heeft bedacht, antwoordt hij: Ik denk Madonna. Ja, ze zijn heel gevat, de zwakbegaafden in The Other Sister. Ze lopen wel een beetje raar, ze praten alsof ze Dustin Hoffman in Rain Man imiteren, maar ze maken grapjes zoals het hoort in een romantische komedie. Dat irriteert, maar het irriteert ook dat dat irriteert. Waarom zouden zwakbegaafden altijd geloofwaardig over moeten komen? The Other Sister is een fantasietje, net als de vorige film van deze regisseur dat was. In My Best Friend's Wedding komen ook alleen droomfiguren voor.

Maar zelfs de mildste blik kan The Other Sister van Garry Marshall niet redden. Steeds gaan de grappen over de hoofden van de hoofdpersonen heen, die zich tegelijkertijd zo akelig bewust zijn van hun handicap. Steeds wordt de onaangename triomf van het gewone gevierd. Kijken naar The Other Sister is wat dat betreft als lezen in een boek over de hersenen. Beiden geven het gevoel dat het heel knap is dat wij met de bus zonder omwegen van a naar b kunnen komen. Een gedicht lezen is haast net zo'n prestatie als er een schrijven, een berg beklimmen niet veel moeilijker dan een warenhuis bezoeken. En goh, wat leuk is het toch dat voor mensen die dat allemaal niet zomaar kunnen, ook nog een beetje geluk is weggelegd. En dat ze elkaar vinden! Het is net zo mooi als in kinderboeken, waarin voor de zeldzame goudgestreepte reuzenkaketoe toch nog een vrouwtje wordt gevonden. Samen bekijken ze aandachtig de plaatjes in The Joy of Sex.

Het interessantste moment in The Other Sister, dat ook nog een nare subplot over een niet achterlijke maar wel lesbische dochter in petto heeft, betreft het zoeken naar een huis, als de moeder van Carla, uitbundig ergelijk gespeeld door Diane Keaton, er eindelijk van overtuigd is dat Carla heus op zichzelf kan wonen. Keaton, die naar elke set haar eigen kleedster lijkt mee te nemen, bekijkt het aanbod van de makelaar in het bovenste segment van de markt op video. Kan dat ook in Nederland?

The Other Sister. Regie: Garry Marshall. Met: Juliette Lewis, Diane Keaton, Tom Skerritt, Giovanni Ribisi, Sarah Paulson, Linda Thorson. In: 14 theaters.

    • Bianca Stigter