Screwball van plastic met special effects

Ook al is Forces of Nature, de tweede speelfilm van commercial-regisseuse Bronwen Hughes, bedoeld voor een publiek dat niet geacht wordt de plot van Hollywoodklassiekers paraat te hebben, toch moet het verhaaltje zelfs twintigjarigen bekend voorkomen. De reden is dat It Happened One Night (Frank Capra, 1934) model stond voor tientallen andere films, niet alleen in het genre dat later `screwball comedy' gedoopt zou worden, maar ook in moderne variaties, waarin een huwelijk op het laatste moment afgeblazen dreigt te worden, omdat de vrijgevochten bruid op een reis met handicaps kennis maakt met een andere man, doorgaans een aantrekkelijke brave hendrik, die ondanks zijn principes niet bestand blijkt tegen de dadendrang en de charme van zijn reisgenote.

De belangrijkste omkering in Forces of Nature is een voorspelbare vorm van `gender bending'. Dit keer is de rechtschapen slomerik (Ben Affleck) de bruidegom op de vlucht en de sirene (Sandra Bullock) had al niets meer te verliezen. Ook het slot neemt een andere wending, die overigens geheel in overeenstemming is met de moraal dat loslopende dames uiteindelijk aan het kortste eind trekken.

Voor het overige steelt het scenario van Marc Lawrence er lustig op los. Het vliegtuig dat New-Yorker Affleck moet vervoeren naar het altaar in Georgia krijgt een heel klein ongelukje, en hij begeeft zich op weg per huurauto, trein, bus enzovoorts, steeds nieuwe hindernissen ontmoetend, net als in John Hughes' Planes, Trains & Automobiles (1987). Een keten van misverstanden doet hem uiteindelijk een motelkamer delen met `gek mens' Bullock, waar ze betrapt worden door de toevallig passerende getuige van Bens huwelijk.

De voorspelbaarheid van het scenario was tot daar aan toe geweest, als Forces of Nature gesprankeld had. Maar Bronwen Hughes weet geen weg met het voor een screwball comedy vereiste tempo. Uiteindelijk moet de film gered worden door de al ruim een uur aangekondigde orkaan en de bijbehorende beeldtrucage, die op het moment van de romantische climax confetti, champagneglazen en bruidsjurken door de lucht laten vliegen. Als een romantische komedie zijn toevlucht moet nemen tot 'special effects' om magie te bewerkstelligen, dan is de slag al veel eerder verloren.

Forces of Nature is tot nu toe de ernstigste vergissing van de nieuwe studio DreamWorks. Amerika's favoriete buurmeisje, wildebras Bullock, is volstrekt misplaatst als wereldwijze femme fatale, en Affleck is een heel ander soort stijve hark dan Clark Gable of Cary Grant, die alleen maar deden alsóf ze geen esprit hadden.

Forces of Nature. Regie: Bronwen Hughes. Met: Ben Affleck, Sandra Bullock, Maura Tierney, Blythe Danner. In: 30 theaters.

    • Hans Beerekamp