Recordwinst voor busbedrijf VSN

Streekvervoerder VSN heeft vorig jaar de hoogste winst uit zijn geschiedenis behaald. Het netto resultaat van VSN, dat in 1990 onstond uit een bundeling van regionale busbedrijven, kwam in 1998 uit op ruim 68 miljoen gulden.

Het jaar daarvoor boekte het bedrijf nog een verlies van 147 miljoen gulden, dat veroorzaakt werd door een grote reorganisatievoorziening van 163 miljoen gulden. De omzet daalde in 1998 van bijna 2,5 miljard tot 2,2 miljard gulden. VSN heeft eind vorig jaar twee dochters Veonn en Hanze voor 150 miljoen gulden verkocht aan de Britse vervoerder Arriva.

VSN, dat sinds begin deze week tot Connexxion is omgedoopt, maakte vandaag het vertrek bekend van J. van den Ochtend uit de raad van bestuur. Van den Ochtend, afkomstig van ingenieursbureau Arcadis, is slechts anderhalf jaar bij VSN in dienst geweest. Hij is verantwoordelijk voor de financiën, naast bestuursvoorzitter F. Sevenstern, die zelf twee jaar geleden vanuit NedCar overstapte naar VSN.

Ook gaf Van den Ochtend leiding aan het reorganisatieproces (Transformer 2000), waarbij honderden werknemers het bedrijf moesten verlaten.

Een woordvoerster van Connexxion ontkende vanmorgen suggesties in de media dat het vertrek van Van den Ochtend verband zou houden met onenigheid binnen de raad van de bestuur: ,,Van een machtsstrijd is geen sprake.'' Van den Ochtend vertrekt per 1 september bij Connexxion. Volgens de woordvoerster is nog niet bekend waar hij naar toe gaat. Ook is er nog geen opvolger benoemd. Begin deze zomer betrekt de holding samen met de grootste dochteronderneming (ook onder de naam Connexxion) een nieuw kantoor in Hilversum. Volgens ingewijden zullen beide organisaties op een later tijdstip in elkaar worden geschoven.

Voor Connexxion zijn spannende tijden aangebroken. Na de zomer wordt in de Tweede Kamer de nieuwe Wet Personenvervoer behandeld, waarbij duidelijk moet worden hoe de marktwerking in het openbaar vervoer er uit gaat zien. De politiek wil dat Connexxion zijn monopoliepositie als streekvervoerder opgeeft.