Rechter geeft Le Pen gelijk

Jean-Marie Le Pen houdt het alleenrecht op naam en logo van de partij die hij heeft opgericht, het Front National. Dat heeft een rechtbank in Parijs bepaald. De uitspraak betekent een nederlaag voor de voormalige tweede man van het FN, Bruno Mégret die de partij van extreem rechts in januari heroprichtte en tot voorzitter werd gekozen. Dat congres is ongeldig verklaard.

De twee facties zijn sinds september in een bittere strijd gewikkeld om naam, bezittingen en overheidssubsidie. Na zijn overwinning eiste Le Pen meteen de uitkering op van de 41 miljoen francs (13,7 miljoen gulden) die de partij dit jaar mag verwachten op grond van de meest recente verkiezingsresultaten. Het ministerie van Financiën wacht totdat de partijen zijn uitgeprocedeerd. Een bewindvoerder, die intussen de kas beheert, moet vaststellen of er snel een bijzonder congres komt dat de vete democratisch moet beslechten. Mégret heeft al verklaard dat ,,het bestaansrecht van partijen niet door de rechter wordt bepaald''.