Panorama berispt

Weekblad Panorama had een reportage over voetbalvandalen bij stadion De Kuip in Rotterdam niet moeten publiceren. Aldus oordeelt de Raad voor de Journalistiek naar aanleiding van een klacht van het College van procureurs-generaal.

Panorama parkeerde op 24 november 1996, de dag van de voetbalklassieker Feyenoord – Ajax, een auto met Ajax-vaantjes bij de Kuip. Feyenoord-hooligans vernielden de ruiten en gooiden twee vuurwerkbommen naar binnen. Panorama maakte daar foto's van en publiceerde die later bij een artikel over voetbalvandalisme.

De chef van de sportredactie van Panorama, Dijkgraaf, kende een lid van de harde kern van de Feyenoord aanhang, J. van Z. die bij hem glazenwasser is. Dijkgraaf bracht Van Z. in contact met een freelance verslaggever en een freelance fotograaf.

De daders van de vernielingen verklaarden na een gerechtelijk vooronderzoek begin 1998 dat ze hadden gehandeld in opdracht van Panorama. Het College van procureurs-generaal oordeelde dat Panorama een gevaarlijke situatie had uitgelokt en hoopte dat een veroordeling door de Raad voor Journalistiek andere media ervan zouden weerhouden hetzelfde te gaan proberen.

De klacht werd op 25 november 1998 door het college ingediend. Zo laat, omdat het college eerst de strafzaak tegen de betrokkenen wilde afwachten.

Drie journalisten van het weekblad betaalden toen een schikking van 20.000 gulden om aan strafvervolging te ontkomen. Justitie wilde hen vervolgen wegens het uitlokken van voetbalvandalisme.