Olie drukt stemming op stil Damrak

Een handvol grote fondsen zette vanmorgen de toon op het Damrak dat in verhouding tot veel andere Europese beurzen veel terrein moest prijsgeven. Rond het middaguur was de AEX-index 4,78 punten lager op 554,99 punten.

Het Damrak begon nog voorzichtig lager, maar de koersdalingen bij KPN, Aegon en Koninklijke Olie zorgden al snel voor een versnelde neergang. De omzetten op het Damrak waren laag en het vooruizicht van Hemelvaart zorgde voor een saaie ochtend. Morgen is de beurs gesloten, en van de handel op vrijdag wordt niet veel verwacht.

Aegon had vanmorgen nog steeds te kampen met enige teleurstelling over de kwartaalcijfers. De verzekeraar zag zich daardoor 2,30 euro ontschieten op 81,70 euro. Koninkkijke Olie moest 1,25 euro inleveren op 54,50 en KPN 1,15 euro op 40,20. Oliefondsen waren in heel Europa lager op basis van een zwakkere olieprijs. Die was overigens veroorzaakt door Shell zelf, dat gisteren zei zijn raffinaderijen minder te laten draaien, zodat de vraag naar olie afneemt en daarmee de olieprijs.

Vendex was onder de hoofdfondsen de grote stijger, met een koerswinst van 65 eurocent (2,83 procent). Een koopadvies van de Amerikaans-Zwitserse bank Credit Suisse First Boston deed wonderen voor de koers van Vendex.

Verder was het op de hele markt dubbeltjeswerk. Dat gold ook voor de in de minderheid zijnde winsten. Automatiseerder Baan viel al op met een vooruitgang van 25 eurocent op 9,10 euro. De rest van de winsten bleef, zeker relatief gezien, nog beperkter.

Ook bij de kleinere fondsen viel bar weinig te beleven. Tot de grotere verliezers behoorde hier Amsterdam Rubber, dat negen eurocent kwijtraakte op 2.05 euro. Ook nieuwkomer Mc Gregor Fashion moest inleveren, twee eurodubbeltjes op 9,50 euro.

Op de obligatiemarkt moesten de koersen ook terug, waardoor het rendement op de tienjarige staatslening opliep tot 4,24 procent. Dat is de hoogste rentevoet sinds begin maart.