NAVO-acties vanuit Turkije en Hongarije

De Verenigde Staten hebben de eis van Rusland en China dat de bombardementen op Joegoslavië worden gestaakt naast zich neergelegd. De NAVO breidt de acties uit door ook aanvallen op Joegoslavië te gaan lanceren vanaf bases in Hongarije en Turkije.

In de Veiligheidsraad heeft China vannacht een stap terug gedaan door af te zien van de eis dat de Veiligheidsraad de NAVO veroordeelt wegens haar bombardement op de Chinese ambassade in Belgrado. In plaats daarvan wil China dat de raad het bombardement ,,diep betreurt''. Deze ontwerp-resolutie maakt echter evenmin kans te worden aangenomen, aangezien de vijf leden van de Veiligheidsraad die zelf aan de NAVO-actie deelnemen de formulering nog te ver vinden gaan.

China is nog steeds ontevreden over de excuses die de VS en de NAVO hebben gemaakt. Volgens het Chinese staatspersbureau vormen de excuses ,,een komedie, opgevoerd onder druk van mensen die rechtvaardigheid willen'' en komen ze niet neer op ,,de openlijke en rechtvaardige excuses die de Chinese regering eist''. ,,Het Chinese volk zal dit soort excuses nooit accepteren.''

De Russische Kosovo-gezant Viktor Tsjernomyrdin is gisteren uit Peking in Moskou teruggekeerd met de mededeling dat hij ,,nieuwe voorstellen'' voor een diplomatieke oplossing van de crisis heeft. Welke dat zijn wilde hij niet zeggen. Tsjernomyrdin eiste gisteren dat de bombardementen worden gestaakt om de diplomatie een grotere kans van slagen te geven. Ook China eist dit, en heeft de pauze in de bombardementen als voorwaarde gesteld voor medewerking van China aan een oplossing in VN-verband.

De NAVO wil echter van een pauze niets weten. Gisteren werd gemeld dat bases in Hongarije en Turkije zullen worden gebruikt voor luchtacties. De basis Taszar in Hongarije gaat dienen als thuisbasis voor tankervliegtuigen. Vanaf Turkse bases zullen aanvalsvluchten worden gelanceerd.

Bij een bombardement van de NAVO op brandstofdepots van het staatsoliebedrijf Jugopetrol in Niš is volgens een melding in Belgrado een vice-voorzitter van de regerende en door president Slobodan Miloševic geleide Servische Socialistische Partij SPS, Dušan Matkovic, gewond. Matkovic, bij Jugopetrol op bezoek, is ook directeur van de gigantische metaalbedrijven in Smederevo, die dankzij hem een uiterst belangrijk bolwerk van de SPS in Servië vormen.

DOSSIER: www.nrc.nl