MUZIEK

MUZIEK

Cellofestival

Het zevende Cellofestival Dordrecht vindt plaats t/m 16 mei met publiek toegankelijke lessen in de Muziekschool, Voorstraat 125. Lunchconcerten in het Hof, optredens op open podia op verschillende locaties, zoals de Grote Kerk, het Dordrechts Museum en het Stadhuis, avondconcerten in de Augustijnenkerk en een slotconcert in het Hof, waar 130 cellisten 16 mei optreden na een feestelijke lunch die om 13u begint (bij slecht weer Augustijnenkerk). De Dordtse componist Peter-Jan Wagemans schreef een nieuwe compositie voor twee celli, die 15 mei 19u30 in première gaat in de uitvoering van Monique Bartels en Monique Heidema. Verder concerteren Harro Ruijssenaars (begeleid door pianist Rian de Waal), Ernst Reijseger, Larissa Groeneveld en Floris Mijnders. Res Toonkunstmuziekschool 078-6133144; VVV 078-6132800; Opus 5 078-6138267.

Thibaudet

De Franse pianist Jean-Yves Thibaudet vervangt 14 mei 20u15 in het Amsterdamse Concertgebouw de Amerikaanse pianist Richard Goode, die zijn recital heeft afgezegd wegens overbelasting van arm- en rompspieren. Thibaudet speelt een Frans programma: de Twaalf preludes boek 2 en L'isle joyeuse van Debussy en Valses nobles et sentimentales en Gaspard de la nuit van Ravel.

Frank Martin

Het 25ste sterfjaar van de Zwitsers-Nederlandse componist Frank Martin wordt herdacht met een concert op 15 mei 15u in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw. Op het programma muziek van Martin uit de periode 1920-1966, waaronder Nederlandse premières van Foxtrot voor twee piano's (1924) en Etudes voor twee piano's (1956). Uitvoerenden zijn het Utrecht String Quartet mmv cellist Jean Decroos, het SoLaRe Strijktrio, de bariton Frans Huyts, pianist Thom Bollen en het pianoduo Polo de Haas en Arielle Vernède.

Opera Studio

Twee muziektheaterstukken die vorig jaar tijdens de Gay Games werden uitgevoerd door de Opera Studio Nederland, worden 14 en 15 mei 20u30 herhaald in de Doelenzaal, Kloveniersburrgwal 87-89 in Amsterdam. Het zijn Afscheid (een bloemlezing uit muziek van Monteverdi, Verdi, Tsjaikovski, Leoncavallo, Britten en Abraham) en De tweede reis, een muziektheaterwerk op tekst van Jacob Israel de Haan van componist Joost Kleppe. Res 0900-0191 of 020-4214576.

Rabita Andalousa

Conservatorium-octet uit het Marokkaanse Larache brengt klassieke nouba's (suites) in Arabisch-Andalousische stijl en ritmische, traditionele volksmuziek. 15 mei Volksbuurtmuseum Den Haag, 16 mei Tropeninstituut Amsterdam (15u), 20 mei KC Vooruit Gent, 21 mei De Neude Utrecht (Festival a/d Werf), 22 mei Doelen Rotterdam, 23 mei Theater a/h Vrijthof Maastricht.

Paradiso van Slag''

Een dag lang met de beste drummers van de wereld' en daarna nog een World Drum Party tot 5 uur 's ochtends, kan een mens daar gezond bij blijven? 15 mei Paradiso Amsterdam vanaf 13u. Inl 020-6755308 (Slagwerkkrant), 020-626 4521 (Paradiso), www.drummersweb.com/paradisovanslag.htm.

Urban Dance Squad

Hoe roestig is de Urban Dance Squad geworden, na de sabbatical die rapper Rudeboy hield? De oudste funkmetalhiphopgroep van Nederland (cd Artantica) warmt zich op voor Pinkpop: 13 mei Nighttown, Rotterdam, 14 mei Beest, Goes, 15 mei Melkweg Max, Amsterdam, 16 mei Vrijhof Enschede, 20 Tivoli Utrecht, 21 mei Oosterpoort Groningen, 23 mei Pinkpop, Landgraaf.