MUSEA

Wim de Haan

Beeldend kunstenaar Wim de Haan (1913-1967) is jarenlang krijgsgevangene geweest, voor een groot deel als dwangarbeider aan de beruchte Birmaspoorlijn en bovendien werd hij nog beheerst door het idee-fixe dat hij op zijn 53-ste zou sterven net als zijn vader en grootvader. Hij verwerkte deze ervaringen in vaak angstaanjagende tekeningen en assemblages die te zien zijn op een overzichtsexpositie in de Verweyhal in Haarlem. Ook zijn schilderijen, soms in aardkleuren, lijken zorgvuldig geprepareerde geologische monsters.

Wim de Haan t/m 21 juni in de Verweyhal, Grote Markt, Haarlem. Ma t/m za 11-17u, zo 12-17u.

David Salle

Het ontcijferen van de schilderijen van David Salle (1952) levert voor kunsthistorici een leuke quiz op. De tentoonstelling in het Amsterdamse Stedelijk Museum met ruim vijftig doeken van 1979 tot 1999 is een ware geseling van beeldcitaten uit de kunstgeschiedenis van Bernini, Velázquez en Magritte tot Jasper Johns in onze tijd. Het zijn fragmenten uit een continue gedachtenstroom waar geen beeld meer gewicht heeft dan een ander beeld, behalve dat de erotiek een rode draad is door de hele tentoonstelling heen. Eind jaren tachtig raakte Salle zijn vooraanstaande positie kwijt, wat misschien wel de redding van zijn kunstenaarschap betekende. In de jaren negentig is hij niet langer uit op effectbejag, maar schildert Salle droog en afstandelijk, wat ook past bij de werkelijkheid die hij oproept: een vale, treurige werkelijkheid.

David Salle: schilderijen 1979-1998 tot 13 juni in het Stedelijk Museum, Paulus Potterstraat 13, Amsterdam. Dag 11-17u.

Het Transparante Noorden

Als het gaat om vormgeving hebben we nog steeds de neiging naar het zuiden van Europa te kijken, maar Zweedse meubelen deden in Nederland al hun intrede ver voor IKEA zich hier vestigde en tot in de jaren zeventig voegde het Amsterdamse Stedelijk Museum voorwerpen uit Denemarken, Zweden en Finland aan zijn collectie toe. Voorbeelden daarvan zijn nu te zien op de begane grond van de Nieuwe Vleugel. Een verdieping hoger is een overzicht te zien van hedendaagse vormgeving uit de Scandinavische landen en IJsland.

Het Transparante Noorden, Industriële Vormgeving uit Finland, Zweden, Denemarken, Noorwegen en IJsland t/m 13 juni in het Stedelijk Museum, Paulus Potterstraat 13, Amsterdam. Dag 11-17u

The Fabulous Fifties

Had omstreeks 1950 een meerderheid van de gezinnen een elektrisch strijkijzer en een stofzuiger, de ijskast behoorde met de auto jarenlang nog tot de luxegoederen. De kleine expositie The Fabulous Fifties in Nederland in het Tielse Streekmuseum De Groote Sociëteit is een ode aan de jaren vijftig met hun Tomadorekje, Solex, rotan fauteuil, draagbare pickup met singletjes van Cliff Richard voor de meisjes en Elvis Presley voor de jongens en het pruttelende oliestelletje.

The Fabulous Fifties t/m 18 juli in Streekmuseum De Groote Sociëtiet, Plein 48, Tiel. Di t/m vr 10-17u, za/zo 13u30-16u30.

Moderne kunst

Met de groots opgezette expositie De Dageraad van de Moderne Kunst, Leiden 1890-1940 viert het Leidse museum De Lakenhal zijn 125-jarig bestaan. Ruim 300 kunstvoorwerpen – schilderijen, tekeningen, sculpturen, meubels, keramiek, zilver, tapijten – roepen een beeld op van het aarzelende ontstaan van een avantgardistische, abstracte kunst in en rond Leiden en ook van de terugkeer, in de jaren dertig, van een meer behoudende, figuratieve kunst. Een uitgebreid onderzoek naar het ontstaan van de moderne kunst in

Leiden leverde veel nieuw bronnenmateriaal op en bracht ook kunstvoorwerpen opnieuw aan het licht. Het resulteerde in een levendige expositie waar grote en zeer kleine talenten door elkaar heen hangen.

Dageraad van de Moderne Kunst t/m 29 aug in het Stedelijk Museum de Lakenhal, Oude Singel 28-32, Leiden. Di t/m vr 10-17u, za en zo 12-17u.

Co Westerik

De muze van Co Westerik is een jong meisje in een kort rokje dat hem, de oude kunstenaar, met afgewend gezicht aanraakt. Dit kleine Zelfportret uit 1970 is samen met zeventig andere zelfportretten te zien in het Teylers Museum en ze weerspiegelen Westeriks ouder worden. Ook museum Boijmans Van Beuningen, het Haags Gemeentemuseum en het Museum Hofwijck in Voorburg hebben exposities aan Co Westerik gewijd. Dat alles rondom de 75ste verjaardag van de kunstenaar, die beduidend meer heeft gemaakt dan de beruchte vinger die zich aan een scherpe grasspriet snijdt.

Co Westerik t/m 30 mei Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem, di-za 10-17u, zo 12-17u. T/m 16 mei in Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20, Rotterdam di-za 10-17u, zo 11-17u. T/m 4 juli in het Huygensmuseum Hofwijk, Westeinde 2a, Voorburg za t/m do 13-17u

Willem den Ouden

Al veertig jaar observeert Willem den Ouden lucht en water rond de Waal en de uiterwaarden. De atmosfeer vertaalt hij in lineaire

etsen, op bijna abstracte schilderijen en ook met heel veel water en weinig aquarelverf. Het overzicht in De Beyerd in Breda omvat die verschillende genres, die ook rijkelijk vertegenwoordigd zijn in een net verschenen monografie, waaraan flink wat schrijvers en dichters een bijdrage hebben geleverd.

Willem den Ouden, tekeningen, aquarellen, grafiek en schilderijen t/m 24 mei in De Beyerd, Boschstraat 22, Breda. Di t/m vr 10-17u, za. zon. en feestdag. 13-17u. Boek: Willem den Ouden, Uitgeverij Sun, ƒ69,50.

En verder

Vogels, prenten, tekeningen en foto's t/m 27 juni in het Rijksmuseum, Stadhouderskade 42, Amsterdam. Dag 10-17u; Vionnet, keizerin van de mode dromerige en ingenieuze japonnen van de Franse mode-ontwerpster Madeleine Vionnet (1876-1975) t/m 6 juni in het Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di-zo 11-17u; Mediakids t/m 9 jan in het Omroepmuseum, Oude Amersfoortseweg 121-131, Hilversum. Di t/m vr 10-17u, za-zo 12-17u; Ben ik in beeld? Portretpenningen uit de Renaissance. Koninklijk Penningkabinet, Rapenburg 28, Leiden. T/m 23 mei di t/m vr 10-17u, za/zo 12-17u.

MUZIEK

Cellofestival

Het zevende Cellofestival Dordrecht vindt plaats t/m 16 mei met publiek toegankelijke lessen in de Muziekschool, Voorstraat 125. Lunchconcerten in het Hof, optredens op open podia op verschillende locaties, zoals de Grote Kerk, het Dordrechts Museum en het Stadhuis, avondconcerten in de Augustijnenkerk en een slotconcert in het Hof, waar 130 cellisten 16 mei optreden na een feestelijke lunch die om 13u begint (bij slecht weer Augustijnenkerk). De Dordtse componist Peter-Jan Wagemans schreef een nieuwe compositie voor twee celli, die 15 mei 19u30 in première gaat in de uitvoering van Monique Bartels en Monique Heidema. Verder concerteren Harro Ruijssenaars (begeleid door pianist Rian de Waal), Ernst Reijseger, Larissa Groeneveld en Floris Mijnders. Res Toonkunstmuziekschool 078-6133144; VVV 078-6132800; Opus 5 078-6138267.

Thibaudet

De Franse pianist Jean-Yves Thibaudet vervangt 14 mei 20u15 in het Amsterdamse Concertgebouw de Amerikaanse pianist Richard Goode, die zijn recital heeft afgezegd wegens overbelasting van arm- en rompspieren. Thibaudet speelt een Frans programma: de Twaalf preludes boek 2 en L'isle joyeuse van Debussy en Valses nobles et sentimentales en Gaspard de la nuit van Ravel.

Frank Martin

Het 25ste sterfjaar van de Zwitsers-Nederlandse componist Frank Martin wordt herdacht met een concert op 15 mei 15u in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw. Op het programma muziek van Martin uit de periode 1920-1966, waaronder Nederlandse premières van Foxtrot voor twee piano's (1924) en Etudes voor twee piano's (1956). Uitvoerenden zijn het Utrecht String Quartet mmv cellist Jean Decroos, het SoLaRe Strijktrio, de bariton Frans Huyts, pianist Thom Bollen en het pianoduo Polo de Haas en Arielle Vernède.

Opera Studio

Twee muziektheaterstukken die vorig jaar tijdens de Gay Games werden uitgevoerd door de Opera Studio Nederland, worden 14 en 15 mei 20u30 herhaald in de Doelenzaal, Kloveniersburrgwal 87-89 in Amsterdam. Het zijn Afscheid (een bloemlezing uit muziek van Monteverdi, Verdi, Tsjaikovski, Leoncavallo, Britten en Abraham) en De tweede reis, een muziektheaterwerk op tekst van Jacob Israel de Haan van componist Joost Kleppe. Res 0900-0191 of 020-4214576.

Rabita Andalousa

Conservatorium-octet uit het Marokkaanse Larache brengt klassieke nouba's (suites) in Arabisch-Andalousische stijl en ritmische, traditionele volksmuziek. 15 mei Volksbuurtmuseum Den Haag, 16 mei Tropeninstituut Amsterdam (15u), 20 mei KC Vooruit Gent, 21 mei De Neude Utrecht (Festival a/d Werf), 22 mei Doelen Rotterdam, 23 mei Theater a/h Vrijthof Maastricht.

Paradiso van Slag''

Een dag lang met de beste drummers van de wereld' en daarna nog een World Drum Party tot 5 uur 's ochtends, kan een mens daar gezond bij blijven? 15 mei Paradiso Amsterdam vanaf 13u. Inl 020-6755308 (Slagwerkkrant), 020-626 4521 (Paradiso), www.drummersweb.com/paradisovanslag.htm.

Urban Dance Squad

Hoe roestig is de Urban Dance Squad geworden, na de sabbatical die rapper Rudeboy hield? De oudste funkmetalhiphopgroep van Nederland (cd Artantica) warmt zich op voor Pinkpop: 13 mei Nighttown, Rotterdam, 14 mei Beest, Goes, 15 mei Melkweg Max, Amsterdam, 16 mei Vrijhof Enschede, 20 Tivoli Utrecht, 21 mei Oosterpoort Groningen, 23 mei Pinkpop, Landgraaf.

THEATER

Als dit rock `n roll is, zijn wij `n wielklemLebbis & Jansen met viermansband: aanstekelijke `cabarock' en snelle, snedige grappen. 14 mei Zwolle Odeon, 15 mei Purmerend De Purmaryn, 18 t/m 20 mei Amsterdam Kleine Komedie.

Adel Blank

Door Alex van Warmerdam geschreven en geregisseerde absurde komedie, waarin tot op het bot verziekte familieverhoudingen op meedogenloze wijze uitmonden in dood en verderf. Adembenemend precies gespeeld door ijzersterke acteurs van De Trust: alleen al de scène rond et gebruik van een dienstbodebelletje rechtvaardigt een gang naar het theater. 14, 15 mei Rotterdam Theater Lantaren/Venster, 18-20 mei Den Haag Theater a/h Spui.

De Woudduivel

Vroege en minder geslaagd geachte versie van Tsjechovs Oom Wanja door het Onafhankelijk Toneel, in de regie van Mirjam Koen. De reputatie van het stuk wordt doeltreffend gelogenstraft met deze hilarische en vindingrijke enscenering, waarin berkenhout domineert. Het geweldige spel zet de bekende landadellijke zielepoten op niet eerder vertoonde wijze te kijk. Grappige treurigheid bewerkstelligen is het moeilijkste dat er is, maar OT lukt het. 14 t/m 20 mei Rotterdam OT-Theater.

Anna Karenina

Toneelbewerking van Kristien Hemmerechts en Carel Alphenaar van Leo Tolstojs beroemde roman. Zeker gezien de lijvigheid ervan, is de enscenering van Guy Cassiers wonderlijk compleet en genuanceerd. Het origineel evenaren in grootsheid doet de voorstelling niet, maar dat is misschien wel te veel gevraagd. 14-16 mei Rotterdam RO Theater, 18 mei Gouda Goudse Schouwburg.

Nieuwe Show

Hans Liberg verbindt muziek uit alle tijden en windstreken aan een spervuur van grappen, en speelt ook op verzoek. 14, 15 mei Sittard Stadsschouwburg, 18, 19 mei Haarlem Stadsschouwburg, 20 mei Maastricht Theater aan het Vrijthof.