Meisjes (8) opgepakt voor straatroof

Dat de gemiddelde leeftijd van straatrovers steeds lager wordt, dat wist de Amsterdamse politie ook wel. Maar de drie meisjes die gistermidag werden aangehouden, waren wel heel jong. Een tweeling van acht, en hun zusje van negen hadden al tien pogingen gedaan, bij de elfde beroving werden ze opgepakt. Het is de meisjes niet gelukt om iets te stelen.

Agenten in burger zagen de meisjes gistermiddag rond half vijf op het Damrak hun eerste poging doen. Toeristen waren hun slachtoffer, zegt de woordvoerder. ,,Handjes in de tas, handjes in de broekzak.'' Binnen drie kwartier, de meisjes liepen naar het Stationsplein, volgden nog een paar pogingen.

Op het Stationsplein werden de zusjes opgepakt.

Eenmaal op het bureau hebben de zusjes urenlang ,,hun mondjes stijf dichtgehouden''. De meisjes zijn te jong om strafrechterijk te vervolgen, de politie schakelde daarom de Raad voor de Kinderbescherming in. Volgens de politie zijn de meisjes statenloos, en leven ze al langer een zwervend bestaan. Vermoedelijk zijn ze oorspronkelijk afkomstig van de Balkan.

Pas later op de avond bleken de zusjes een beetje Nederlands te spreken, ze gaven een adres op, waar niemand bleek te wonen. Even later noemden ze een 06-nummer. Dat bleek van hun moeder te zijn, die op het Stationsplein stond. ,,Ze heeft haar dochters een uitbrander gegeven. Daarna hebben we de meisjes met moe meegegeven.''