KLM schort ook vervoer van vogels op

De KLM heeft besloten ook het vervoer van vogels op te schorten, nadat gisteren van een zending van 1.648 kanaries, wevers en vinken uit Johannesburg er 226 bij aankomst waren overleden.

Daarnaast overweegt de KLM vervoer van vissen te staken. Twee weken geleden had de maatschappij al bekend gemaakt het vervoer van knaagdieren, reptielen en amfibieën op te schorten.

De uit Mozambique afkomstige zending vogels was volgens de KLM niet volgens de voorschriften van de internationale luchtvaartorganisatie IATA verpakt. Er zaten te veel vogels in elke verpakking waardoor een groot aantal de vlucht niet overleefde. Net als knaagdieren, reptielen en amfibieën is volgens de KLM niet te controleren of vogels en vissen door de klanten op een goede manier verpakt zijn en kunnen deze dieren in geval van oponthoud niet goed worden verzorgd. ,,Ik denk we maar moeten stoppen met het vervoer van alle kleine dieren'', zegt woordvoerder D.Istha. De KLM gaat wel door met het vervoer van paarden. ,,Daarin zijn we de beste van de wereld.''

De KLM heeft de laatste tijd veel problemen met het vervoer van dieren. Gisteren werd bekend dat het openbaar ministerie in Haarlem de KLM vervolgt voor de dood van 822 hagedissen in 1998, afkomstig van Bonaire. Deze beesten waren ook niet goed verpakt: de dozen hadden te weinig luchtgaten en de dieren zaten te dicht op elkaar. Het OM stelt de KLM verantwoordelijk. Maandag moet het bedrijf voorkomen.

In april kreeg de KLM veel kritiek nadat ruim 400 eekhoorns waren afgemaakt wegens het ontbreken van de vereiste papieren. De eekhoors waren in het dierenhotel op Schiphol in een hakselmachine gegooid. Daarvoor bood de KLM twee weken geleden ,,alle dierenliefhebbers'' excuses aan. Istha zei toen dat slechts op 0,02 procent van alle transporten iets mis gaat. Zo zouden de afgelopen jaren 1 haan, 2 parkieten, 4 apen, 4 krabben, 36 kilo hagedissen, 1 paard en 1 miereneter tijdens vluchten zijn overleden. De KLM besloot na het incident met de eekhoorns geen dieren meer af te maken.

,,Wij zitten in een ellendige situatie. Dachten we dat die kwestie met de eekhoorns was opgelost, hebben we dit met die vogels weer'', zegt Istha. Hij zegt dat de kans klein is dat het vervoer van kleine dieren wordt hervat. Binnenkort zal de KLM met de overheid en dierenbeschermingsorganisaties overleggen.