Jeltsin ontslaat premier Primakov

President Jeltsin heeft vanmorgen premier Jevgeni Primakov en zijn regering ontslagen en aldus een eind gemaakt aan de relatieve politieke stabiliteit in Rusland. Primakov wordt vervangen door zijn plaatsvervanger Sergej Stepasjin, minister van Binnenlandse Zaken.

Jeltsin prees Primakov als brenger van rust in de politieke arena, die tijdens de roebelcrisis vorig jaar een kookpunt had bereikt. ,,Maar het vraagstuk van de economische strategie staat nog open, net als negen maanden geleden'', zei hij. ,,We hebben niet het recht nog een half jaar te treuzelen.''

Primakov was vanmorgen in het Kremlin ontboden en zou door Jeltsin gevraagd zijn zelf terug te treden. Toen hij weigerde, kreeg hij de bons, zo meldde Radio Echo Moskou. Primakov beperkte zich tot het commentaar dat zijn ontslag ,,onverwachts'' kwam. Een uitnodiging om het Russische parlement toe te spreken wees hij af.

De val van de Russische regering, waarin het macro-economisch beleid aan een communist was toevertrouwd, brengt de president opnieuw in aanvaring met de Doema. De rood-bruine meerderheid in het parlement heeft al gedreigd om tijdens het deze week te houden impeachment-debat vóór afzetting van Jeltsin te stemmen. Ook kan zij de kandidatuur van premier Stepasjin blokkeren. De Doema heeft een week de tijd om zich uit te spreken over de kandidatuur van Stepasjin en kan die met een simpele meerderheid goedkeuren. Als de Doema de kandidatuur drie keer afwijst moet Jeltsin de kamer ontbinden.

Stepasjin zei vandaag dat het beleid van de regering onveranderd wordt voortgezet. Dat geldt ook voor de economische hervormingen en voor het buitenlands beleid.

Vorige week bevorderde Jeltsin de luitenant-generaal al tot vice-premier met als extra portefeuille de betrekkingen met de invloedrijke regionale leiders. Als vice-premier – opvolger van Stepasjin in die functie – heeft Jeltsin vandaag de onbekende spoorwegminister Nikolaj Aksionenko voorgedragen, een huisvriend van de familie Jeltsin die kortgeleden door zakentycoon Boris Berezovski bij first lady Naina Jeltsina is geïntroduceerd. Berezovski, die is aangeklaagd wegens corruptie, meent dat het ontslag van de tussenpaus Primakov een terugkeer van de communisten in het Kremlin net op tijd heeft verijdeld.

Het is de derde keer in ruim een jaar dat Jeltsin zijn regering de laan uitstuurt. De Moskouse aandelenbeurs reageerde negatief. De noteringen van de grote bedrijven zakten vanmorgen met meer dan tien procent, waarna de handel werd stilgelegd. Het principeakkoord met het IMF over een hoognodig miljardenkrediet komt naar verwachting op losse schroeven te staan.

HOOFDARTIKELpagina 9

    • Frank Westerman