Jackson schuldig aan plagiaat

De Amerikaanse popzanger Michael Jackson is door een Italiaanse rechter veroordeeld wegens plagiaat. Jackson werd in 1995 aangeklaagd door de Italiaanse zanger en componist Al Bano, die beweerde dat Jackson de melodie van zijn nummer `Will You Be There?' grotendeels had overgenomen van Al Bano's `I Cigni di Balaka' (De zwanen van Balaka). `Will You Be There' stond op de cd Dangerous uit 1991, waarvan 21 miljoen exemplaren zijn verkocht. `I Cigni di Balaka' dateert van 1987.

De Romeinse rechter Mario Frigenti stelde gisteren Al Bano in het gelijk en veroordeelde Jackson tot het betalen van de proceskosten. Deze kosten kunnen aanzienlijk zijn, aangezien rechtszaken in Italië vaak langdurige kwesties zijn. Wel schortte de rechter een boete van 4 miljoen lire (ongeveer 4552 gulden) op.

Jackson verklaarde tijdens zijn getuigenis in de Romeinse strafrechtszaak, twee jaar geleden, dat hij Al Bano nooit had ontmoet en tot diens aanklacht `I Cigni di Balaka' nooit had gehoord. Wel gaf hij toe dat er enige gelijkenis was tussen beide nummers, maar dat `dit volstrekt toevallig was.' Een deskundige stelde vast dat `I Cigni di Balaka' en `Will You Be There' 37 dezelfde noten hadden.

Al Bano, wiens echte naam Albano Carrisi is, was verheugd over de uitspraak van de rechter in de strafzaak. Eerder verloor hij een civiele procedure die hij tegen Jackson was begonnen. Al Bano stelde Jackson voor om samen een concert te geven, waarvan de opbrengst ten goede zou komen aan de kinderen uit Kosovo. Jackson heeft nog niet gereageerd op dit voorstel, maar zijn advocaat kondigde aan dat hij in beroep zou gaan tegen de uitspraak van de rechter. ,,Er is geen enkel bewijs voor plagiaat'', zei Jacksons advocaat Alberto Seganti. Michael Jackson werd al verschillende keren eerder beschuldigd van plagiaat, maar werd tot nu toe altijd vrijgesproken. (Reuters, AP)