Internationale beurzen

LONDEN

Britse aandelen openden vanmorgen zwakker, nadat uit de termijnhandel in de Amerikaanse S&P-index bleek dat wall Street vanmiddag lager zou openen. Ook het weliswaar positieve, maar aflopende slot van New York gisteren woog mee. De FTSE-index noteerde een verlies van 0,4 procent op 6355 punten rond het middaguur. Ook het ontslag van de Russische premier Primakov door president Jeltsin zorgde voor een minder goede stemming. Shell was een van opvallende verliezers, door de lagere olieprijs.

FRANKFURT

Ook in Duitsland speelde Primakovs ontslag een bescheiden rol bij de afkalvende koersen op de beurs, waar de DAX-index 0,1 procent lager was op 5246 punten. De handel was aan de stille kant, en alleen machine- en truckbouwer MAN bewoog van de grote fondsen significant. Op basis van een `technische' correctie steeg MAN 4,2 procent.

PARIJS

Ook in Parijs ontbraken op de dag voor hemelvaart impulsen, zodat gebeurtenissen in Rusland al snel boven hun werkelijke betekenis voor de aandelenmarkt uitstegen. Olieconcern Elf moest wat terug met de lagere olieprijs en tegenvallende omzet van het concern over het eerste kwartaal. De CAC-index was 1,2 procent lager op 4297 punten.

TOKIO

De effectenbeurs in Tokio is vanmorgen hoger gesloten. De Nikkei-index van 225 aandelen steeg 204,18 punten (1,2 procent), naar 16.947,36 punten. De koersen werden omhooggedreven door de technologiefondsen en farmaceutische nieuwtjes.

Elders eindigden de beurzen in het Verre Oosten overwegend in de plus. In Hongkong sloot de Hang Seng-index 1,1 procent hoger. In Singapore kwamen de aandelenkoersen gemiddeld niet van hun plaats. De Australische All Ordinaries-index sloot met een plus van 1 procent. Zuid-Korea was een uitzondering. De Kospi-index in Seoul eindigde 1,1 procent lager dan gisteren.

NEW YORK

Aandelen in New York sloten gisteren licht hoger. Het Dow Jones-gemiddelde steeg met 18,90 punten (0,17 procent) tot 11.026,15, net iets te weinig om het recordslot van vorige week vrijdag (11.031 punten) te overtreffen.

Aanvankelijk was de index 95 punten hogerna meevallende cijfers over de arbeidsproductiviteit in de VS, maar dat effect was daarna snel weer verdwenen.

De grootste winnaar onder de dertig fondsen in de Dow was McDonald's met een koersstijging van ruim 6 procent.

Detailhandelsgigant Wal-Mart won 5 procent door meevallende kwartaalcijfers.