Het slaapkamer-geheim van Karl Lagerfeld

Van hotelsuites met gouden kranen, een pompeus hemelbed en een met ijsblokjes gekoelde fles champagne worden verwende reizigers niet meer warm of koud. Voor hen is slapen pas een avontuur als de historie en de ligging van het onderkomen je-van-het zijn. Een greep uit enkele superieure suites waar slapen al snel in de honderdjes loopt. Per uur wel te verstaan.

Reizigers die willen logeren in de voormalige villa van multimiljardair Paul Getty zullen zelf even miljonairtje moeten spelen. In het nabij Rome gelegen hotel `La Posta Vecchia' doet een onvergetelijk nachtje in de ± 200m2 grote Medicisuite zo'n drie mille. De drie vertrekken strekken zich uit langs zeven manshoge ramen pal aan zee. De gast slaapt hier in een met linnen lakens opgemaakt 17de eeuws bed onder een vijf meter hoog houten balkenplafond. Aan de muur in reusachtig formaat het familiewapen van de Medici. Een dubbele trap leidt naar een ruimte met een ovaalvormig roze Carrara marmeren bad met aan de overzijde een open haard. Met één druk op de knop kan de hotelgast het privémuseum verlichten waarin Getty de oorspronkelijke fundamenten en historische resten van de villa bewaarde. Tijdens de graafwerkzaamheden voor het zwembad kwam er een in perfecte staat verkerende mozaiekvloer van een tweeduizend jaar oude keizerlijke villa aan het licht.

Vijf jaar renoveren en ruim vijftig miljoen gulden waren nodig voordat Getty's villa onderdak kon bieden aan zijn 17de- en 18de-eeuwse meubelen en schilderijen. Bij de latere transformatie van de villa tot hotel is de oorspronkelijke inrichting (inclusief de kunstwerken) vrijwel geheel in tact gelaten. Niets in deze villa doet denken aan de moderne tijd. Alleen een kaartje met het logo van Ferrari en de uitnodigende tekst: `If you want to drive me ask the reception' herinneren aan het heden. Voor ƒ1.000 per dag kan worden gekozen uit drie Ferrari's. Wie niet helemaal vertrouwd is met 375 pk onder de rechtervoet hoeft niet te vrezen: de verzekering is inbegrepen.

Mensen die de privacy van een hotel onvoldoende vinden en liever hotelfaciliteiten combineren met een `private cottage' kunnen beter reserveren in hotel `Il Pellicano'. Dit bij Porto Ercole gelegen droomonderkomen voor natuur- en zonaanbidders ligt op een rotspartij die wordt omsloten door bossen en het Parco Regionale della Maremma. Voor gasten die de lange trap naar het privéstrand te vermoeiend vinden, wacht een in de klif uitgehouwen lift. Oorspronkelijk was Il Pellicano het privé-onderkomen van de Engelsman Michael Graham. Ooit haalde deze playboy-vliegenier de voorpagina's omdat hij zonder parachute uit zijn neerstortende toestel sprong en dankzij zijn landing op een dik bladerdak als enige de ramp wist te overleven. Later kwam Graham wederom in het nieuws omdat hij Patsy Daszel, de liefdesprooi van Clark Gable, voor diens neus wist weg te kapen. Samen met Daszel maakte Graham van `Il Pellicano', genoemd naar Pellican Point in Californië, de plek van hun eerste ontmoeting, een trekpleister voor de internationale jet set, een status die het hotel tot op heden weet te handhaven.

Een noordelijker gelegen lokkertje voor de rijken is sinds jaar en dag het Palace Hotel in Gstaad. Als een Disney-kasteel torent het hotel boven de chalets van het dorp uit. De suites bieden naast de gebruikelijke verwennerijen verrassende faciliteiten. Zo is er een revolutionaire wc waar bij het eerste brilcontact een geurafzuigapparaat gaat loeien. En dat is nog maar het begin. Na gedane zaken treedt met een druk op de knop een lauwe maar niets ontziende tweestralige fontein in werking. Vervolgens steekt er een krachtige föhn op die het gebruik van wc-papier overbodig maakt. Ook het bad heeft speciale charmes. Aan het voeteneinde zit een in de muur verzonken tv-toestel, reagerend op een waterproof afstandsbediening.

Maar de verwende reiziger moet natuurlijk ook in de grote stad op passende wijze kunnen overnachten. Een evergreen die al jaren in de top-3 van `The World's Top 100 Hotels' prijkt, is het Oriental Hotel in Bangkok. Het omvat drie vleugels en een aantal appartementen die zijn genoemd naar vermaarde gasten als Somerset Maugham, Joseph Conrad en Noël Coward. Ondanks de overdaad aan marmer en kristal zal ook de fijnbesnaarde hedonist worden ingepalmd door de met zijde behangen muren en de extreem fraaie afwerking. Wie vijf mille te gortig vindt voor een nachtje in de Oriental Suite kan uitwijken naar de Maugham Suite van twee mille. Hier liggen handgemaakte tapijten waar jarenlang aan is gewerkt en het wijdse uitzicht op de Chao Phraya, Bangkoks waterweg, is imponerend. Buiten de deur wacht permanent een butler en van de vloot witte Mercedessen staat de suitebewoner er permanent één ter beschikking.

De stad met de hoogste concentratie suites per vierkante kilometer is New York. Het blijft allemaal een kwestie van voorkeur. De een zweert bij de suites van The St. Regis, de ander bij die van de Four Seasons of The Carlyle. Maar voor mensen die het aardig vinden dat de conciërge de namen van zijn gasten paraat heeft en dwepen met de dure Upper East Side is er The Mark. Het is het enige New Yorkse hotel dat voor de helft uit suites bestaat. Verwende joggers zweren bij The Mark, dat ter hoogte ligt van The Reservoir in Central Park. Dustin Hofmann holde hier rond in de film Marathon Man. Na het joggen verwent The Mark zijn gasten met perfecte badkamers. Kommetjes potpourri, kristallen glazen en zeepjes van Molton Brown completeren de verwarmde badlakens en wc-rollen met zwart satijnen strik. Op de veertiende verdieping is een sublieme suite met een dakterras en groots uitzicht over de stad en Central Park. Bespaar u de illusie: deze vier mille kostende suite is vrijwel permanent geboekt. Madonna trok zich hier terug toen haar eigen appartement werd opgeknapt en ook Harrison Ford, Isabelle Adjani en Tony Curtis hebben een claim op deze kamer.

Voor reizigers die een reguliere suite te anoniem vinden en zich het liefste op bezoek wanen bij een beroemdheid, kunnen terecht in Berlijn. Met een budget van dertig miljoen mark mocht mode- en huisdecorateur Karl Lagerfeld het Schlosshotel Vier Jahreszeiten een facelift geven. Voor zijn werkzaamheden wilde Lagerfeld geen geld, maar bedong hij voor de rest van zijn leven een suite die hij heeft ingericht met meubels en kunst uit zijn eigen verzameling. Zijn signatuur gaat van vloer tot gordijn, van stoelbekleding tot beddensprei en ook het hotelporselein is van zijn hand. Ook gewone stervelingen kunnen in Lagerfelds privé-suite een nachtje doorbrengen. Wel hanteert hij een wat mistig ballotage-criterium voor wie er in zijn bed mogen kruipen: `The right guests, who know how to behave.'

INFORMATIE

La Posta Vecchia, 00055 Laziale (Rome), tel. 00.39.06.9949501. www.travel.it/roma/posta/ Prijzen suites vanaf ƒ1750

Il Pellicano, 58018 Porto Ercole (Grosseto), Italië, tel. 00.39.0564.833801. E-mail pellicano@ouverture.it Prijzen suites vanaf ƒ1.500

Palace Hotel Gstaad, Zwitserland, tel. 00.41.337485000. Prijzen suites vanaf ƒ 1.500

Oriental Bangkok Hotel, 48 Oriental Avenue, Bangkok, 10500 Thailand, tel. 00.66.2.2360400. Prijzen suites vanaf ƒ2.000

The Mark, Madison Avenue at East 77th Street, New York, NY 10021, tel. 00.12.12.7444300. Prijzen suites vanaf ƒ1.500

Schlosshotel Vier Jahreszeiten Berlin, Brahmsstrasse 10, 14193 Berlijn, tel. 00.49.30.895840. Prijzen suites vanaf ƒ1.250

Het New Yorkse Mark Hotel biedt in de zomerperiode een Executive Suite aan voor ƒ575 per persoon per nacht. Inbegrepen zijn: continental breakfast, gebruik van alle faciliteiten, gratis vervoer naar Wall Street en naar de theaters.

In de periode 4 t/m 17 okt. 1999 bieden Il Pellicano en La Posta Vecchia een vijfdaags combinatieverblijf aan. Prijs tweepersoonsarrangement vanaf ƒ3.870 per persoon (op basis van halfpension en incl. tax en services). Verder zijn o.a. inbegrepen limousine vervoer van Rome Fiumicino, een massage en een vier gangen diner in La Posta Vecchia. Boeken via Global Events, Jan van Boendalelaan 10, 6515 KD Eindhoven, tel. 040-2920008.

    • Yvo van Regteren Altena