`Handleidingen-boekjes voor witgoed en bruingoed ...

`Handleidingen-boekjes voor witgoed en bruingoed worden slechts in noodgevallen gebruikt, tenminste als men ze dan nog kan vinden.' Zo luidt de tweede stelling bij het proefschrift van Adinda Freudenthal The design of home appliances for young and old consumers, over het gebruiksgemak van alledaagse elektronische apparaten. De weerzin om handleidingen te gebruiken is groot; ze zijn doorgaans slecht geschreven, je kunt niet vinden wat je zoekt en ze raken kwijt.

,,Dat mensen problemen hadden met apparatuur wisten we wel, maar de ernst van de problemen was echt verrassend'', vertelt Freudenthal (36). ,,Het apparaat geeft te weinig leiding. Handleidingen zijn geen oplossing omdat ze niet aansluiten bij wat men wil en hoe men werkt.'' Dat jongeren bijna net zoveel moeilijkheden ondervinden bij het instellen van de televisie en het programmeren van de videorecorder als oudere mensen had ze niet verwacht. ,,Je denkt, die doen dat wel effe.'' Zelf vindt Freudenthal bijna alle apparaten slecht. ,,Bijna alles wat verkrijgbaar is vertoont heel ernstige manco's. Het ergst zijn de videorecorders en de combi-magnetrons.''

Freudenthal heeft een aantal richtlijnen opgesteld die het ontwerp van nieuwe producten moeten verbeteren. De industrieel ontwerpers die een voorlopige versie van deze richtlijnen op een caravan, een audiosysteem en een patiëntencommunicatiesysteem voor een ziekenhuis hebben getest, bleken enthousiast.

(Dit is het slot van deze serie. Teksten Lukas Keijser en Marie-José Klaver, foto's Harmen de Jong)