Geruisloos en droog

Op elke buitensportmarkt of wandelbeurs valt het ruisen van buitensportjassen te beluisteren. Ook mijn ceramic triplepoint goretex jas ruist vrolijk mee. Op beurs of markt maakt dat niet uit, maar in de natuur kan dat ritselen en kraken op den duur aan de zenuwen gaan vreten. Maar wat moet je anders? Zonder regenkleding van polyurethaan, polyester of nylon durft de eigentijdse wandelaar geen voet meer buiten de deur te zetten.

Hoe ver ligt de tijd achter ons dat je met een katoenen jas geruisloos het veld introk? Met een wollen trui eronder trotseerde je de striemende wind. Buitensportzaak Demmenie maakte tot een jaar of zes geleden jassen van `dubbel geweven Egyptisch' katoen. Heerlijke, winddichte jassen met honderd zakken, maar bij regen was het raadzaam snel een plastic cape uit de rugzak te plukken. En dan de uren die het duurde voordat de jas droog was! Desondanks bleef katoen trekken.

Onlangs, tijdens de ANWB-tentenshow in het Larserbos bij Lelystad, stond Dick Smit, eigenaar van buitensportwinkel Tatteljee uit Zunderdorp, bij zijn stand verbouwereerd het relaas van een klant te lezen over een jas die Tatteljee nieuw in het assortiment heeft. De klant schreef aan Tatteljee dat hij zijn jas had uitgeprobeerd op de fiets, met veel wind en regen, bij `redelijk hoge' temperaturen en tijdens een koude skitocht. Het eindoordeel luidde: `goed water- en winddicht en zeer goed ademend'. De jas was gemaakt van katoen. ,,Dit is de stof'', zei Smit wijzend op een waterbak waarin drie plastic eendjes dreven. De bak was gemaakt van doek en er kwam geen druppel water uit. Het geheim van dit katoen zou volgens de fabriek liggen in de kwaliteit van het katoen, de weeftechniek en een speciaal ontwikkeld duurzaam waterafstotend middel. Even later had ik een blauw testjack aan.

Het heeft hard gewaaid en gestortregend en het moet gezegd, de tevreden klant had gelijk. Ook onder de zwaarste stortbuien bleef het water in kleine parels van de jas afglijden en winddicht was het jack ook. Wat verder nog voor de jas pleit, is de kleur: veel eigentijdse goretex jassen worden in schreeuwerige tinten uitgebracht, terwijl Tatteljee kiest voor blauw. Enige nadeel daarvan is weer dat, met blauwe broek en kistjes eronder, in de spiegel een ME'er verschijnt.

De jas is verkrijgbaar in zowel jack- als anorakuitvoering. Het jack heeft twee ritsen tegen de wind. De grote, brilvriendelijke capuchon is afritsbaar en kan in een van de drie grote zakken, twee buiten, één binnen, worden weggestopt. De anorak heeft geen ritsen. De mouwen kunnen met klittenband worden dichtgebonden. En, groot voordeel, de jas ruist niet.

Tatteljee, Kerklaan 25, Zunderdorp. Anorak ƒ395 en jack ƒ440, individuele aanpassingen mogelijk. Inl 020-6325030. De katoenen stof heet etaProof en wordt ook gebruikt in de kledinglijn van de Zwitserse fabrikant van bergsport- en outdoorartikelen Mammut. Prijzen voor jassen: ƒ489 en ƒ560, broek: ƒ349.