FILMS

La Chaconne d'Auschwitz

Geserreerde Frans-Nederlandse documentaire van Michel Daëron vertelt onvoorstelbare verhalen in simpele ontmoetingen met twaalf bejaarde overlevenden van Auschwitz, die in een damesorkest marsen, operettes en Bach speelden voor dr. Mengele en mensen in de rij voor de gaskamer. Amsterdam: Het Ketelhuis.

Daar in dat land

Klucht om te huilen over de bewoners van een Russisch dorp aan het einde van de wereld, waar varkensvet geruild kan worden tegen wodka en het dorpshoofd een reisje naar een kuuroord mag vergeven. Tweede speelfilm van Lidia Boborva biedt wanhoop en levenslust in een armoedige wereld die ondanks alles onvergankelijk lijkt. Amsterdam: Rialto. Den Haag: Haags Filmhuis. Utrecht: 't Hoogt.

Babe in de grote stad

Tweede film over Babe, de buitengewone big, ruilt de zonnige charme van de eerste film in voor uitzinniger en platter vermaak. De art direction is adembenemend. Babe komt terecht in een stad waar zowel de Eiffeltoren als het Hollywoodsign als het Vrijheidsbeeld de skyline bepalen. Babe maakt onder de dieren in de stad veel vrienden en vijanden die later vrienden worden, onder wie de goudvis van een orang-oetan en een gemene pitbull die met zijn kop onder water in een Venetiaans kanaal hangt. In meer dan 57 theaters.

My name is Joe

Bitterzoete film van Ken Loach over de onwaarschijnlijkheid van een goed leven in de achterbuurten van Engeland vertelt over de romance tussen een werkloze alcoholist en een welzijnswerkster met bindingsangst die zich beiden ontfermen over een aan de heroine verslaafd gezin. In meer dan 9 theaters.

En verder

Another Day In Paradise Amsterdam: Kriterion /Studio K; De appel Breda: Chassé. Groningen: Poelestraat. Nijmegen: Cinemariënburg; Claire Dolan Deventer: Filmhuis De Keizer. Emmen: Euro. Hilversum: Filmtheater Hilversum. Leeuwarden: Filmhuis Leeuwarden; Door De Wind Gejaagd Amsterdam: Rialto. Rotterdam: Lantaren/Venster; Elizabeth Amersfoort: De Lieve Vrouw. Eindhoven: Plaza Futura; Festen in meer dan 15 theaters; Gods And Monsters Enschede: Concordia Cinema. Leeuwarden: Filmhuis Leeuwarden; L'Eternite Et Un Jour Breda: Chassé. Groningen: Poelestraat. Haarlem: Filmschuur. Nijmegen: Cinemariënburg; La vie rêvée des Anges in meer dan 9 theaters; Lola Rennt Amsterdam: Kriterion/Studio K. Arnhem: Filmhuis Arnhem. Dordrecht: Filmhuis Cinode. Zaandam: De Fabriek; Saving Private Ryan Rotterdam: IMAX; State Of Dogs Alkmaar: Provadja. Maastricht: Lumière.

GALERIE

Bossmann

Als hoofdredacteur van het Dagblad Zonder Nieuws, een krant met volledig blanco pagina's, kreeg Hans Boss- mann het afgelopen jaar veel aandacht van de internationale pers. T/m 16 mei presenteert W139 op de Kunstvlaai (Westergasfabriek, Amsterdam, dagelijks 13-19u) een documentaire tentoonstelling over het Dagblad Zonder Nieuws. Minder bekend zijn Bossmanns grote balpentekeningen die t/m 12 juni in Galerie Metis getoond worden. Keizersgracht 688, Amsterdam, wo t/m za 13-18u.

Frank van den Broeck

In Galerie Slewe toont Frank van den Broeck, bekend om zijn tekeningen en pastels, voor het eerst keramische beelden. Net als zijn tekeningen dragen zijn keramische werken associatieve titels die verwijzen naar inspiratiebronnen in de literatuur en de muziek. Wat betreft stijl en onderwerpskeuze is het werk van Van den Broeck verwant aan het symbolisme en surrealisme. T/m 12 juni, Kerkstraat 105A, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Clues

Op de tentoonstelling Clues in Montevideo wordt de bezoeker uitgenodigd om de rol van detective te spelen, op zoek naar aanwijzingen die een hypothetische moordenaar in de ruimtes van het instituut heeft achtergelaten. De foto's en video's van kunstenaars als Doug Aitken, Liza May Post, Sean Snyder en Jane & Louise Wilson vormen samen een scenario met verschillende verhaallijnen. T/m 12 juni, Keizersgracht 264, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

NOX

Met zijn architectenbureau NOX onderzoekt Lars Spuybroek sinds 1990 de relatie tussen lichaam, omgeving en technologie. Met behulp van animatie-software creëert NOX architectonische ontwerpen die door interactie met de gebruiker veranderlijk zijn. Zo reageert deepSurface, de ruimtelijke installatie die Spuybroek bouwde, door middel van sensoren op de aanwezigheid van bezoekers. T/m 13 juni, Langestraat 52, Hilversum. Wo t/m za 12-17u, zo 14-17u.

Impakt

Van 11 t/m 16 mei vindt in Utrecht het tiende Impakt Festival plaats, een internationaal podium voor vernieuwende film, video, muziek, installaties en nieuwe media. Op verschillende plaatsen in de stad, waaronder Filmtheater `t Hoogt, Flatland Galerie, Begane Grond en Tivoli zijn audiovisuele presentaties te zien van kunstenaars als Klaar van der Lippe, Peter Stel, Tracey Moffatt, Runa Islam en KKEP. Bezoekadres: Damstraat 19, Utrecht. Inl 030-2944493.

En verder

Fotowerken van Ana Mendieta t/m 19 juni in Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam; René Jolink t/m 12 juni bij Galerie de Expeditie, Leliegracht 47, Amsterdam; Schilderijen van Lucassen t/m 10 juni in Galerie Espace, Keizersgracht 548, Amsterdam; `Small Disasters' van Aernout Mik t/m 5 juni in Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, Amsterdam; Schilderijen van Marcel Doorduin en Elka Oudenampsen t/m 12 juni in Galerie Loerakker, Keizersgracht 380, Amsterdam; 25 korte films van Sarkis t/m 28 mei in Galerie De Zaal, Koornmarkt 4, Delft; Thomas Wörgötter en Wapke Feenstra exposeren t/m 30 mei bij MK Expositieruimte, Witte de Withstraat 53, Rotterdam.