Costello en Ferry op het North Sea Jazz

De vierentwintigste editie van het North Sea Jazz Festival zal dit jaar plaatsvinden op 9, 10 en 11 juli. Gedurende drie dagen zullen circa 170 formaties ruim 240 optredens verzorgen op zestien podia in het Congresgebouw in Den Haag. Onder de grote namen van dit jaar bevinden zich onder anderen die van Chick Corea, Yusef Lateef, Al Green, Herbie Hancock, Bill Holman, Isaac Hayes, Bryan Ferry, Elvis Costello en B.B. King, die dit jaar zijn vijftigjarige jubileum viert. Dit maakte de festivalorganisatie gisteren bekend op een persconferentie in de Nieuwe Kerk in Den Haag.

Ook dit jaar kent het festival een aantal speciale programma's. Zo is er op zaterdag in de Jan Steen zaal een programma rond de legendarische drummers Max Roach, Louie Bellson, Elvin Jones en Al Foster. Het honderdste geboortejaar van componist en bigband leider Duke Ellington wordt uitgebreid gevierd met muzikale eerbewijzen van David Murray, The Smithsonian Jazz Masterworks Orchestra en the Ellington Reunion Orchestra. Verder is er onder andere aandacht voor Klezmermuziek, Franse improvisatie, fusion-jazz, Zuid-Afrikaanse jazz, Bay Area jazz en Latin jazz. De Nederlandse jazzscene wordt vertegenwoordigd door onder andere Corrie van Binsbergen, Michiel Borstlap, Marcel Worms, Special Delivery, Bik Bent Braam en Greetje Kauffeld. In de door muzikantenorganisatie Buma-Stemra gesponsorde Siegeltent vinden gedurende de avonden workshops plaats onder leiding van optredende artiesten.

Naast muziek biedt het Haagse festival ook voor het eerst in zijn geschiedenis theater en dans. Acteur John Buijsman speelt op zondagmiddag het door Jules Deelder geschreven stuk Angel Eyes over het leven van trompettist Chet Baker. Glenn van der Hoff, danser, choreograaf en oprichter van het gezelschap Djazzex, geeft een workshop jazzdans.

Tijdens het festival worden naast de jaarlijks terugkerende Bird Awards ook de Edison Jazz Awards uitgereikt. Vier jaar geleden werden deze prijzen van de Nederlandse muziekindustrie voor het laatst uitgereikt.