`China gaf geld voor Clintons campagne'

Een fondsenwerver van president Clinton en van de Democratische partij zegt dat een hoge Chinese functionaris hem in 1996 300.000 dollar heeft gegeven als bijdrage aan Clintons verkiezingscampagne.

Johnny Chung, een Amerikaanse zakenman van Taiwanese komaf, werd gisteren verhoord door de commissie van het Huis van Afgevaardigden die al ruim twee jaar onderzoek doet naar de financiering van Clintons verkiezingscampagne. Zijn verklaringen over Chinese pogingen om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden komen op een gevoelig moment, kort na het bombardement van de Chinese ambassade in Belgrado.

Als belangrijke geldschieter bezocht Chung het Witte Huis meer dan vijftig keer, veelal in het gezelschap van Chinese zakenlieden. Nu zegt hij dat hij ,,gemengde gevoelens'' heeft over president Clinton en zijn vrouw. ,,Ik kan me niet aan de gedachte onttrekken dat ze mij evenzeer gebruikt hebben als ik hen.'' Chung ontkent een agent van de Chinese regering te zijn. Hij zegt via via te zijn voorgesteld aan een man die later het hoofd van de Chinese militaire inlichtingendienst bleek te zijn. Deze generaal Ji Shengde zou Chung 300.000 dollar hebben gegeven. ,,We zijn echt op jullie president gesteld'', zou de generaal gezegd hebben. ,,We hopen dat hij herkozen wordt.''

Toen eind vorig jaar bekend werd dat Chung een samenwerkingsovereenkomst met Justitie had gesloten, zou hij benaderd zijn door een Chinese Amerikaan die zei dat hij met de generaal in contact stond. Hij raadde Chung aan zijn mond te houden om zichzelf en zijn gezin problemen te besparen.