Brieven aan de toekomst

BrievenmysterieHet is 1823, in de schoolklas van meester Geert klinkt een schreeuw. Als de kinderen hun lei en griffel willen pakken voor een dictee ontdekt een van hen dat de griffeldoos is veranderd in een hele rare tas. Er zit een knaloranje edelsteen in met een grijs rechthoekje. Tamagotchi staat er op. Meester Geert wil hem pakken, maar er verschijnen bewegende letters. Met een schreeuw trekt meester Geert zijn hand terug, `hekserij' fluistert hij, `gooi hem in het vuur'. De tijdreismachine in het Nederlands Openluchtmuseum is ontploft en daarom komen er allerlei voorwerpen in jaren terecht waar ze niet horen, zoals de Tamagotchi in een schoolklas uit 1823. Het verhaal voor de speurtocht is geschreven door kinderboekenschrijver Tais Teng (lid van het Griezelgenootschap) en begint bij een reisbureau gespecialiseerd in tijdreizen vanaf 2098. Onderweg van 2098 naar 1998 stort de machine neer en al de 52.000 brieven, video's en andere voorwerpen uit de machine raken verspreid op allerlei plaatsen in het Openluchtmuseum. En daar komen ze in de verkeerde tijd terecht. In een boerderij uit 1890 hangen bijvoorbeeld posters van de Spice Girls en liggen Barbiepoppen. Elk kind dat alles weer goed in de tijd plaatst, krijgt Tais Tengs boek Het Brievenmysterie mee naar huis.

*Speurtocht Brieven aan de Toekomst van 15 mei t/m 31 oktober voor kinderen van 6 t/m 12 jaar in het Nederlands Openluchtmuseum, Schelmseweg 89, Arnhem. Open dagelijks van 10-17u. Toegang kinderen tot 4 jaar gratis, van 4 t/m 12 jaar ƒ12,50, daarboven ƒ18. Inl 026-3576266.

ModelbouwenModelvliegtuigen, die maar een paar gram wegen, grote radiografisch bestuurbare vliegtuigen en museumfilms over modelbouw. Het Luchtvaartmuseum Aviodome staat van 13 t/m 16 mei in het teken van modelbouw. Modelvliegclubs geven demonstraties: zo wordt een model van de Spin gedemonstreerd, een van de eerste vliegtuigen, waarmee Anthony Fokker vloog. Kinderen kunnen onder begeleiding een plastic modelvliegtuig bouwen om mee naar huis te nemen en wie weet liggen er nog leuke modellen voor een aardige prijsje om je verzameling mee uit te breiden.

*Modelbouwen van 13 t/m 16 mei in het Luchtvaartmuseum Aviodome, Schiphol, Amsterdam. Open dagelijks van 10-17u. Toegang voor kinderen van 4 t/m 12 jaar ƒ10, daarboven ƒ12,50. Inl 020-4068000.

Taart van AnnieIn de boeken van Annie M.G. Schmidt staan vaak de mooste en lekkerste taarten: Floddertje mag de bruidstaart aansnijden, Jip en Janneke maken met hun neuzen allemaal gaatjes in de slagroomtaart en Otje helpt haar vader, die kok is in een hotel, met het maken van een prachtig toetje voor de gasten. Donderdag 20 mei is het Annie M.G. Schmidtdag en alle kinderboekwinkels vragen kinderen dan een lekkere, mooie, echte feesttaart te maken. Je kunt natuurlijk in de boeken van Annie een voorbeeld vinden, maar je mag ook je eigen fantasie volgen. Voeg bij de taart een beschrijving hoe je hem hebt gemaakt en schrijf ook op welke ingrediënten je hebt gebruikt. Vergeet ook je naam, adres, leeftijd en telefoonnummer niet. Iedereen die zelf een taart komt inleveren, krijgt een heerlijk potje hasselbramenjam. Vind je het nog te moeilijk om een echte taart te maken, dan mag je ook een tekening van een Annie-feesttaart inleveren of een taart van klei of karton. Op woensdag 19 mei moet de taart gebracht worden bij een van de onderstaande kinderboekwinkels, daar krijgen ze allemaal een mooie plaats.

Op donderdag 20 om 15u30 is dan het echte feest met een deskundige jury die komt proeven en kijken. De winnaars worden bekend gemaakt en daarna gaan alle kinderen taart eten en luisteren naar de mooiste verhalen, gedichten en liedjes van Annie M.G.Schmidt.

Bij boekhandel Donner, Lijnbaan 150 in Rotterdam is op donderdag 20 mei een bijzonder programma: tussen 15 en 16u komt Abeltje (Ricky van Gastel uit de film Abeltje), hij zal de glazen lift bedienen die voor deze gelegenheid is omgebouwd tot de lift van het warenhuis Knots. Een ijscoman deelt roze ijs uit aan kinderen die `eis ijsen'. Een kok (collega van Otjes vader Tos) leest voor uit de boeken van Annie M.G. Schmidt. Om 16u is de prijsuitreiking van de keukenontwerpwedstrijd `Verzin een keuken voor Tos en Otje', formulieren - in de vorm van een placemat - zijn tot 17 mei af te halen op de afdeling kinderboeken. Ricky van Gastel signeert vanaf 16u de videofilm Abeltje en ook is dan het nieuwe Annie M.G. Schmidt-kookboek Kaapse Raasdonders van Louise Bos en Roos Voorsluis te koop.

De Openbare Bibliotheek, Prinsengracht 587 in Amsterdam nodigt iedereen uit om 20 mei van 10u-17u iets voor te lezen, voor te dragen of zingen uit het werk van Annie M.G. Schmidt. Als beloning is er `een stekkie van de fuchsia' en voor de allerbeste deelnemer een originele hasselbramentaart naar recept van Annie. Ook kan iedereen zich in de bibliotheek laten fotograferen met de giraf uit Dikkertje Dap of met het portret van Annie M.G.Schmidt gemaakt door Marte Röling.

Amsterdam: De Kinderboekhandel, Rozengracht 34 en

N.Z. Voorburgwal 344

Arnhem: De Arnhemse Kinderboekwinkel, Weverstraat 13

Dordrecht: De Giraf,

Groenmarkt 42

Eindhoven: Boekenberg,

Kleine Berg 50

Groningen: De Groningse

Kinderboekhandel,

Stoeldraaierstraat 42

Den Haag: Alice in Wonderland, Piet Heinstraat 2

Haarlem: Kiekeboek,

Gierstraat 6

Leiden: Silvester, Rapenburg 17

Nijmegen: De Nijmeegse Kinderboekwinkel, Kannenmarkt 27

Rotterdam: De Kleine Kapitein, Meent 77

Utrecht: De Utrechtse Kinderboekhandel, Ganzenmarkt 10

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987,

3009 TH Rotterdam.

Samenstelling:

Tonny Schoemaker