Blokker probeert overname KBB door Vendex te blokkeren

Jaap Blokker, eigenaar van het detailhandelsconcern Blokker, probeert alsnog de overname van KBB (onder andere Bijenkorf en Hema) door Vendex te verstoren. Blokker is boos dat in het jaarverslag van KBB in het midden wordt gelaten dat het bod dat hij vorig jaar uitbracht op KBB vriendelijk of onvriendelijk was. Bij monde van zijn advocaat, Peter Bannier van Nauta Dutilh, liet hij gistermiddag op de aandeelhoudersvergadering van KBB weten dat het bestuur en de commissarissen van KBB tegenover hem het bod als `onvriendelijk' had bestempeld.

Op de aandeelhoudersvergadering van KBB gistermiddag in een zaaltje van het Amsterdamse hotel de l'Europe, kwam de advocaat met een lange lijst vragen aan de raad van commissarissen van KBB. De strekking ervan was steeds: hoe komt het dat de resultaten van KBB als geheel en van de onderdelen zoveel beter zijn geworden na het bod van Vendex vorig jaar? Ook zei de advocaat namens Blokker dat hij zich verbaast over de hoogte van de dividenduitkering: 3 gulden per aandeel.

Na afloop van de vergadering zei advocaat Bannier dat Blokker vermoedt dat Vendex te weinig betaalt voor KBB. ,,Ook het tweede bod is te laag, dat tonen de ontwikkelingen van de resultaten sindsdien aan.'' Blokker, bezitter van meer dan vijf procent van de aandelen KBB, onthield zich gisteren van goedkeuring van de winst- en verliesrekening. Hij stemde tegen het dividendvoorstel van het bestuur van KBB.

Bannier zei dat Blokker ook ernstig bezwaar had tegen het feit dat KBB en Vendex zich beide door dezelfde accountantsfirma hadden laten bijstaan. ,,We hebben nog een aantal punten, maar die hou ik nog even voor me'', zei Bannier dreigend tegen de raad van commissarissen. Overweegt de advocaat juridische stappen? ,,Die zijn niet uit te sluiten'', zei hij na afloop van de vergadering. Blokker meldde vorig jaar oktober dat het bedrijf geïnteresseerd was in KBB, maar besloot na een gesprek met KBB toch geen bod uit te brengen omdat zo'n bod ,,als weinig vriendelijk'' ervaren zou worden.