Amerikaanse productiviteit gaat opnieuw sterk omhoog

De Amerikaanse arbeidsproductiviteit is in het eerste kwartaal van dit jaar scherp gestegen met 4 procent op jaarbasis. Analisten hadden een productiviteitsstijging van 3 procent verwacht. Het gisteren door het ministerie van Arbeid bekendgemaakte cijfer onderstreept de goede prestaties van de Amerikaanse economie, die twee jaar geleden versnelling in de productiviteitsgroei inzette. In het vierde kwartaal van vorig jaar bedroeg de productiviteitsgroei 4,6 procent op jaarbasis.

De groei van de productiviteit geldt als de sleutel voor de groei van de levensstandaard in de VS. Hogere lonen hoeven bij een sterke productiviteitsgroei niet in de prijzen te worden doorberekend. Hierdoor hoeft ook de rente niet te worden verhoogd door de Fed (Amerikaans stelsel van centrale banken).

,,Het is weer een factor ten gunste van het argument dat de productiviteit naar een nieuw hoger niveau is gegaan'', aldus consultant Robert Dederick van Northern Trust Corp. De beurs op Wall Street reageerde gisteren met koersstijgingen, maar die gingen weer grotendeels verloren in een reactie op de daling van de obligatiemarkt.

In de jaren vijftig en zestig steeg de productiviteit in de VS sterk met gemiddeld 3 procent per jaar. Sinds 1973 was de productiviteitsgroei zo'n 1 procent per jaar. Vorig jaar steeg de arbeidsproductiviteit met 2,2 procent na 2,4 procent in 1996 en een tegenvallende 1,2 procent in 1997.

Vorige week zei voorzitter Alan Greenspan van de Fed dat de ,,werkelijk fenomenale'' prestaties van de Amerikaanse economie (lage werkloosheid, lage inflatie en hoge groei) vooral zijn toe te schrijven aan de productiviteitsgroei. (Reuters, AP)