Aanval met granaten op raketbasis

De afscheidingsbeweging van de Indonesische provincie Atjeh heeft in de nacht van maandag op dinsdag een granaataanval uitgevoerd op de raketbasis bij de industriestad Lhokseumawe. Volgens een woordvoerder van de beweging, Ismail Sahputra alias Abu Saif, kwamen daarbij zeker 200 militairen om het leven. Maar de lokale militaire commandant in Lhokseumawe, kolonel Johnny Wahab, zei gisteren dat er geen slachtoffers zijn gevallen. Het was de eerste keer dat de Gerakan Aceh Merdeka, de Beweging voor een Vrij Atjeh, een gewapende actie ondernam tegen het Indonesische leger.

De aanval was een represaille voor het doodschieten vorige week maandag door het leger van 41 burgers in de buurt van de basis. ,,We hebben doelgericht geschoten op de barakken waar soldaten lagen te slapen. Het Indonesische leger moet weten dat zij niet meer ongestraft burgers van Atjeh kunnen doden,'' aldus Sahputra.

Volgens een persverklaring van het leger explodeerde een van de granaten in de buurt van het rakettenarsenaal. Andere granaten zouden lichte schade veroorzaakt hebben. Een 17-jarige jongen is gearresteerd op verdenking van spionage voorafgaand aan de aanval.

De afscheidingsbeweging wordt geleid door de in Zweden wonende Hasan Tiro. Vooral in het gebied rond Lhokseumawe is regelmatig sprake van botsingen tussen burgers en militairen.