800 man politie bij Kuip

Bij de finale om de Amstel Cup tussen Ajax en Fortuna Sittard, morgen in de Rotterdamse Kuip, worden meer dan 800 politieagenten ingezet. Dit zegt de Rotterdamse burgemeester Ivo Opstelten vandaag in een vraaggesprek met deze krant.

Hij noemt ,,versterking van de informatiepositie van de politie'' de belangrijkste prioriteit na de rellen bij de huldiging van landskampioen Feyenoord op 25 april. Daarnaast vraagt hij zich af ,,of het instrumentarium van politie en justitie ruim genoeg is''. En ook ,,moeten de draaiboeken voor ingrijpen door de politie bij evenementen zo flexibel mogelijk zijn, opdat verrassende ontwikkelingen zo veel mogelijk kunnen worden opgevangen'', aldus Opstelten.

De ministers Peper (Binnenlandse Zaken) en Korthals (Justitie) en staatssecretaris Vliegenthart (Sport) schrijven in een brief aan de Tweede Kamer dat politie en justitie hard zullen optreden tegen relschoppers bij het EK-voetbal in Nederland en België volgend jaar. ,,Personen die strafbare feiten plegen dienen zo snel mogelijk te worden aangepakt en een voelbare sanctie opgelegd te krijgen''.

De bewindslieden willen dat van strafbare feiten verdachte personen binnen drie dagen na elke speeldag voor de rechter komen. Zij zullen in de tussentijd niet worden vrijgelaten.

VRAAGGESPREK: pagina 3