ZAKK WYLDE

Al op zijn negentiende werd gitarist Zakk Wylde (32) ingelijfd in de begeleidingsband van zijn jeugdidool Ozzy Osbourne, de voormalige zanger van Black Sabbath, een invloedrijke band waaraan veel (hard)rock- en grunge-muzikanten refereren. De meeste grunge-bands bestaan niet meer, maar Wylde gaat nog steeds door met zijn mengeling van southern rock, heavy metal en rhythm & blues.

Naast het begeleiden van Osbourne en wat bijklussen in onder meer Guns N' Roses begon Wylde zijn eigen band Pride & Glory. Hiermee maakte hij een krachtige plaat in de geest van The Allmann Brothers en Lynyrd Skynyrd, waaropde voor zijn leeftijd doorleefde stem opvalt. Na de voornamelijk akoestische solo-cd Book of Shadows verscheen onlangs Sonic Brew van zijn nieuwe band Black Label Society. Hierop neemt Zakk Wylde behalve de drums alle instrumenten voor zijn rekening. Bij concerten, zoals komende woensdag in de Melkweg in Amsterdamse, wordt hij ondersteund door slaggitarist Nick Catanese en drummer Phil `Philth' Ondich.

Het liefdeloos in elkaar geflanste hoesje van Sonic Brew is niet representatief voor de inhoud van de cd, die weer rauw, ruig en rockend klinkt. Hoewel Wylde niets van grunge wil weten, zijn er wel verwijzingen naar te horen, zoals in `Bored To Tears' en `Beneath The Tree', waarin dubbele zangharmonieën worden gecombineerd met dubbele, ingenieus verweven gitaarpartijen. De scheurende soli, groovende riffs en originele licks worden spaarzaam afgewisseld met wat ingetogener stukken.

Black Label Society: Sonic Brew (Spitfire Records/PIAS EDL EAG 185-2)

    • Annemiek van Grondel