Willem II

Hugo Camps schaart zich met kennelijk welbehagen in het dubieuze rijtje van journalisten die vinden dat Willem II niets in Europa te zoeken heeft (NRC Handelsblad, 8 mei). Wat een onzin. Een club die tweede wordt, heeft per definitie alles in Europa te zoeken. De charme van voetbal is nu juist dat een ploeg die op papier `modaal' genoemd wordt, het gras kan aanvegen met de gevestigde orde. Willem II heeft dit seizoen zowel van Feyenoord als van PSV en Ajax gewonnen. Alleen dat gegeven zou al voldoende reden moeten zijn om de tricolores namens Nederland naar Manchester, München en Milaan af te vaardigen.

Het succes van Willem II heeft niets te maken met het aandoenlijke, weerbarstige haar van Co Adriaanse, maar alles met zijn nuchtere voetbalvisie, zijn bloedserieuze aanpak en vooral zijn vermogen om elf modale voetballers boven zichzelf te laten uitstijgen. Het stempel dat topcoach Adriaanse op Willem II heeft gedrukt is dat van aanvallend, herkenbaar, zelfverzekerd, gedisciplineerd en bovendien sportief spel. Meer dan de weggegooide miljoenen van de topclubs zijn dat de ingrediënten van een smakelijke voetbalschotel.

    • Frans Dekkers