Stork krijgt grote order van Boeing

Stork heeft van Boeing een nieuwe order gekregen om onderdelen te leveren voor het militaire transportvliegtuig C17. Ook sleepte het bij dezelfde fabrikant een vervolgopdracht binnen voor de Apache-gevechtshelikopter. Met de orders is een totaalbedrag van 170 miljoen gulden gemoeid, mogelijk oplopend tot 220 miljoen. Bij de C17 betreft het een compensatieorder die volgt uit de bestelling van Apaches door Nederland. De order voor onderdelen voor de helikopter komt voort uit een eerdere compensatieorder. Bij de C17 gaat om onderdelen voor de laaddeur, een beweegbare spoiler die nodig is om parachutisten te laten springen en beschermingskasten voor kabels. De C17 geeft tot 2004 werk. De Apache-order loopt van 2002 tot en met 2006.

Bestuursvoorzitter Aad Veenman van Stork denkt met nieuwe orders vaster voet aan de grond te krijgen bij Boeing, waarmee Stork al een langjarige relatie heeft. Maar Stork heeft zijn strategie ten opzichte van zijn belangrijkste klanten gewijzigd. ,,We willen niet allen produceren maar ook nauw betrokken zijn bij het ontwerpen van de onderdelen die we maken'', zegt Veenman. ,,De order van Boeing is daar een goed voorbeeld van. Als je echt kunt ontwerpen ben je betrokken bij het hele programma.''

Bij de Apache-helikopter heeft Stork op deze manier meegewerkt aan een herontwikkeling van de onderdelen. Dat was nodig omdat Boeing wilde dat Stork goedkoper zou leveren. Op de prijs wordt ook sterk gelet bij de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter, dat het meest geavanceerde gevechtsvliegtuig moet worden voor de volgend eeuw. Zowel Boeing als Lockheed Martin maakt een prototype voor het Amerikaanse ministerie van Defensie, dat volgend jaar definitief beslist wie de order krijgt. Stork is ook betrokken bij de voorbereidingen voor de Joint Strike Fighter (JSF), die in Nederland rond 2010 de opvolger moet worden van de F16. Maar Stork heeft meer ijzers in het vuur. Krijgt niet Boeing maar Lockheed Martin de opdracht van het Pentagon voor de JSF dan zal Stork via compensatieorders ook door Lockheed Martin bij het project worden betrokken. Ook andere Nederlandse bedrijven zullen in dat project deelnemen.